Grčka – omiljeno srpsko odredište

Omiljena destinacija srpskih turista je Grčka, a najveći broj njih odmor provodi u pokretu – roni, skija na vodi, šeta i obilazi znamenitosti, pokazuje istraživanje koje je na kraju letnje turističke sezone sproveo sajt putovanja.info.

Izvor: Izvor: politika.rs

Subota, 08.09.2012.

12:50

Default images

Polovina anketiranih putnika je kazala da ne želi da se samo izležava na plaži dok je svaki deseti ispitanik tvrdio da je njegovo letovanje mešavina odmora i različitih aktivnosti – tokom dana se sunča i čita novine, a noću ide u provod po restoranima i klubovima. I pored toga što su tokom godine pod stresom, mnogi ispitanici su odbacili opuštanje od jutra do mraka kao najbolji i najpoželjniji način da ponovo „napune baterije”. Međutim, ima i onih koji baš tako provode godišnji odmor. Za potpuni mir na pesku uz knjigu i ran odlazak u krevet opredelilo se dve petine putnika.

Domaći turisti uglavnom ne posećuju dvaput isto letovalište. Više od polovine ispitanika je kazala da nikada ne dolazi u mesto koje je ranije posetila. Među putnicima koji se ipak vrate, najviše je onih koji kao razlog ističu „lepotu destinacije” (više od 30 odsto). Zbog pozitivnog utiska odranije, u isti grad se vraća deset odsto turista, dok pet odsto ispitanika bira staru lokaciju za odmor zbog dobrog smeštaja ili kvalitetnog provoda.

Bez obzira na to da li biraju dobro poznata mesta ili ne, putnicima iz Srbije je Grčka omiljena inostrana destinacija – 40 odsto ispitanika najradije bi da provode odmor baš u ovoj zemlji. Sledeće najpoželjnije zemlje za letovanje su

Turska (10 odsto) i Egipat (9,5 odsto).Kada je reč o putnicima koji dolaze u Srbiju, podaci Turističke organizacije Srbije pokazuju da stranci najčešće posećuju Beograd – polovina gostiju je boravila u glavnom gradu. Ostala mesta su privukla 22 odsto inostranih turista. U prvoj polovini godine zabeleženo je deset odsto više ovih posetilaca u Beogradu nego u istom periodu 2011. Osim prestonice, gosti iz inostranstva u velikoj meri posećuju i Novi Sad, Zlatibor, Vrnjačku Banju i Kopaonik. Najviše ih je iz Bosne i Hercegovine (mada ih je za 13 odsto manje nego u istom periodu prošle godine), a onda i iz Italije, Crne Gore, Slovenije, Nemačke, Hrvatske i Rusije.

Domaći turisti su u najvećem broju odlazili na Zlatibor, a onda i u Vrnjačku Banju, Beograd, Sokobanju i na Kopaonik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: