Otvoren akva-park u Bačkom Petrovcu (FOTO)

U Bačkom Petrovcu otvoren je akva-park "Petroland", u čiju izgradnju je slovačka kompanija Aqua Therm Invest do sada uložila 8,5 miliona evra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2012.

14:31

Default images

U Backom Petrovcu otvoren je akva-park "Petroland", u čiju izgradnju je slovačka kompanija Akva term invest (Aqua Therm Invest) do sada uložila 8,5 miliona evra. Prema rečima direktora akva parka Jana Brtke, danas je okončana prva faza izgradnje turističko-rekreativnog kompleksa, a kada za dve godine bude potpuno završen u projakt će biti investirano 22 miliona evra.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da je ovaj projekat doživeo najviše osporavanja, opsturukcija i kočenja od svih investicija u Vojvodini i da mu je zbog toga drago što je danas otvoren najveći akvapark u ovom delu Evrope.

"Ovaj projekat je nova stranica u istoriji vojvođanskog turizma, jer neće biti stranog turiste koji dođe u Pokrajinu da ne poželi da poseti akvapark u Bačkom Petrovcu", rekao je Pajtić i dodao da projekat pruža veliku šansu razvoju sektora uslužnih delatnosti.

Pogledajte sve fotografije u Galeriji
Foto: AquaPark PETROLAND Baèki Petrovac
Ono što razlikuje akva-park u Bačkom Petrovcu od većine ostalih kompleksa sličnih sadržaja je termalna voda koja se koristi u svim bazenima i omogućava nesmetan rad parka tokom većeg dela godine. Voda se crpi sa dubine od 800 metara i njena temperatura je oko 40 stepeni Celzijusa.

U samim bazenima voda je rashlađena, a tokom zimskih meseci predviđeno je da bude oko 30 stepeni, što će omogućiti nesmetano kupanje, ali i zagrevanje vazduha u specijalnom balonu.

Posao je u prvoj fazi dobilo 125 ljudi, a po okončanju poslednje faze izgradnje akva-parka u Bačkom Petrovcu biće zaposleno oko 500 ljudi.

Akva-park nalazi se na samom ulasku u Bački Petrovac, na putu ka Novom Sadu, od koga je udaljen 18 kilometara. Sada je u funkciji šest hektara, a po završetku treće faze izgradnje prostiraće se na površini od 26 hektara.

U parku se trenutno nalaze razni tobogani, bazeni za decu i odrasle, kao i dečje igralište i sportovi na pesku. Direktor akva-parka je najavio da će u narednim fazama biti izgrađen olimpijski bazen, amfiteatar, zatvoreni bazeni i bungalovi, a tokom 2013. planiran je i završetak izgradnje hotela.

Svi bazeni obloženi su specijalnom podlogom iz Italije, koja onemogućava prisustvo bakterije u vodi koja izaziva pojavu legionarske bolesti, koja se često prenosi na ovakvim kompleksima.

U okviru kompleksa nalazi se fabrika vode kojom se napajaju bazeni i savremen prečistač otpadnih voda. Ceo sistem akva-parka povezan je sa centralnom zgradom, u kojoj se vrši automatizovana kontrola tempereture i ispravnosti vode u bazenima.

Slovačko preduzeće Akva term invest specijalizovano za hidrogradnju i do sada je izgradilo dva akva-parka u Evropi, a projektovalo je i akva-park u Bačkom Petrovcu.

Pogledajte sve fotografije u Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: