Samo na Kubi...

Bilo da samo maštate o putu na Kubu ili se stvarno spremate da je obiđete evo nekih razloga zašto se ljudi zaljubljuju u ovo mesto.

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2011.

15:50

Default images

Odmor bez interneta

Kuba je divna destinacija za porodični odmor jer je sigurna, prirodna i ima mnoge kulturne znamenitosti koje treba videti. A Kubanci zaista vole decu i to je verovatno jedino mesto gde se ona neće kačiti na fejsbuk ili jutjub. Pristup internetu je skup (6 dolara za stari net, par dolara više za bežični, a vrlo malo hotela ga ima u svojoj ponudi). Iako možda to niste sami izabrali, odmor od interneta neko vreme može biti zadivljujuće iskustvo, naročito za one koji se ne skidaju sa njega.
Foto: gj_theWhite/Flickr
Vožnja u kolima starijim od vaših roditelja za 40 centi

Možda idu na kerozoin i pričvršćena su lepljivom trakom, ali ovi klasični automobili koji krstare kubanskim ulicama, a rade kao taksi prevoznici, odličan su način da obiđete grad. Podignite ruku i sačekajte jedan taksi, a onda se ugurajte unutra sa još nekoliko putnika.
Foto: jon smith 'una nos lucror'/Flickr
Dve valute

Šire se glasine da Kuba ima dvovalutni sistem – kubanski pezosi i oni koji se mogu zameniti (pesos convertibles), cirkulišu istovremeno. Videćemo tek da li je to tačno, a u međuvremenu turisti treba da iskoriste odličnu ponudu za kubanske pezose, gde za 1 dolar možete kupiti ručak, a za jedan peni možete pogledati stare holivudske blokbastere.

Bez Mekdonaldsa

Ovaj restoran brze hrane postoji u skoro svakoj zemlji na svetu, ali ne i na Kubi. Umesto njega, ovde “vlada” domaći lanac brze hrane El Rapido. U njemu možete pojesti zagorelu picu i prekuvane špagete, ali je najpopularniji noću kada se pretvara u klub. El Rapido ćete prepoznati po crveno – žutoj boji.
Foto: neiljs/Flickr
Bez reklama

Odmah ćete primetiti da u zemlji nema nijedne reklame. Na putevima, tv-u ili novinama nećete videti reklame za sapune, sokove ili automobile. To je pravo osveženje i mnogi turisti se slažu da nisu ni svesni koliko nas to svakodnevno gledanje oglašavanja raznih proizvoda u stvari iscrpljuje.

Zbog ovih razloga, ali i zbog mnogo drugih, Kuba je potpuno drugačija od svih ostalih zemalja na svetu. Bilo da vam ona pruži putovanje iz snova ili najgoru noćnu moru – svakako će vam se urezati u pamćenje. Savet: držite oči i um otvorenim, spakujte dosta grickalica i samo uplovite u to putovanje bez ikakvog razmišljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: