Tagliatelle alla bolognese

U bolonjskim prodavnicama dominiraju paste, tortellini i naravno tagliatelle. Svuda visi i mortadella, masivna kobasica od svinjskog mesa tipična za kuhinju Bolonje, piše holandski Telegraaf

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

13:07

Default images

Od centralne stanice u Bolonji gde su isprepletane šine koje se dalje račvaju na sve strane Italije, lakim hodom se brzo dolazi do centra grada. Tu kratku deonicu preći ćete ispod arkada, jer ovo je Bolonja, grad u kojem je oko 40 km trotoara natktriveno.

Čak i po najvećem pljusku, istraživanje Bolonje može biti zabavno.

I pre nego što dođete do centralnog trga Piazza del Nettuno naići ćete na jedan šik restoran – Diana (adresa: Via Indipendenza 24). Konobari u belim odelima i crnim mašnama verzirano serviraju specijalitete. Restoran je redovno dupke pun.

I kada zavirite u jelovnik i potražite čuvene spaghetti alla bolognese, ubrzo ćete shvatiti da ih nema. Ovde se služe tagliatelle alla bolognese (srp. taljatele). 'Spaghetti alla bolognese nećete naći u Bolonji', objašnjava kelner.

I lokalci potvrđuju kako su spaghetti alla bolognese izmišljotina stranaca.

Nakon što ste probali slasne tagliatelle krenite dalje ka trgu Piazza del Nettuno na kojem je statua boga mora. Trg postoji od vremena kada je Bolonja bila značajan grad unutar papske države. Ideja je bila da se izgradnjom trga estetsko lice Bolonje poboljša kako bi u što većoj meri podsećala na Rim.

Krenite dalje do velikog trga piazza Maggiore, sa leve strane su dve velike zgrade, a desno je opštinska kuća Palazzo del Comune i dva muzeja unutar nje. Korisno je da znate da je ulaz u sve opštinske muzeje u Bolonji besplatan, što je bila ideja bivšeg gradonačelnika Koferatija.

Druga velika građevina na trgu piazza Maggiore je bazilika Basilica di San Petronio, jedna od najvećih crkvi u Italiji. Bazilika je uvek pod jakom stražom jer se u kapeli Bolognini, na levoj strani unutar bazilike, čuva vredna freska iz 15. veka sa predstavom Sudnjeg dana.

Desno, iznad velikog đavola naslikanog u paklu, vidi se figura obnaženog čoveka koji leži na stenama, dok mu jedan drugi đavo kida glavu iz trupa. Pored ove predstave stoji napisano Muhamet što ukazuje na proroka Muhameda koji leži nag u paklu dok ga rastržu đavoli.

Tokom 2002. godine bazilika je bila šest meseci zatvorena, a dve godine pre toga policija je uhapsila grupu vandala koji su nameravali da nanesu štetu ikonama.

Iza trga piazza Maggiore čekaju vas atraktivne uličice sa malim prodavnicama i kafeima. Naročito je velika gužva u vinskom baru Osteria del Sole.

Ovde se služi isključivo vino. Ideja ovog bara je da svako ponese sa sobom sopstvenu hranu ili vodu i da se u baru fokusira na degustiranje vina.

U prodavnicama dominiraju paste, tortellini i naravno tagliatelle. Svuda visi i mortadella, debela kobasica od svinjskog mesa tipična za kuhinju Bolonje.

Rimsko doba

Ukoliko u razgledanje Bolonje krenete uz pratnju vodiča, nemojte se iznenaditi ukoliko vas uvede u prodavnicu nameštaja, zatim niz stepenice, sve do ulice koja potiče iz rimskog vremena.

Ulica je iz 189. godine p.n.e., danas se nalazi u sklopu prodavnice, pa svako ko svrati da razgleda nameštaj, može je videti.

Postoje još dve stvari koje ne smete propustiti. Pre svega, dva poznata srednjovekovna tornja koji su igrali bitnu ulogu u zaštiti grada. Manji je visok 47 m, nazvan je po porodici Garisenda i nakrivljen je 3 m od osovine.

Drugi toranj je dosta viši (97 m) i nosi naziv Torre degli Asinelli. Ukoliko ste raspoloženi možete se za 3 € popeti na toranj i time savladati čak 500 stepenika! Pri vedrom vremenu sa tornja Asinelli pogled puca do Jadranskog mora i grada Rimini.

Druga velika atrakcija Bolonje je jedinstveni kompleks crkvi Santo Stefano gde su nekada bili hramovi posvećeni boginji Isis. Idite u pravcu trga piazza Santo Stefano, i pred sobom ćete videti tri crkve jednu do druge. Ima ih još, one su iza, sa druge strane.

Nekada ih je bilo ukupno 7, ali je danas ostalo 5 uključujući i manastir benediktanskih monaha.

Božićna pijaca

U Bolonji postoje dve božićne pijace i decembar je idealno vreme da ih obiđete. Tradicionalna Santa Lucia smeštena je u crkvi chiesa di Santa Maria dei Servi. U poslednjih nekoliko godina poznata je i božićna pijaca iza katedrale u ulici Via Altabella.

Na centralnom trgu piazza Maggiore svake godine se 31. decembra u ponoć tradicionalno pali Vecchione - velika lutka koja simbolizuje staru godinu i koju svake godine pravi drugi umetnik.

Paljenjem se najavljuje početak nove godine. U tom periodu u Bolonju stižu i profesionalni plesači povodom velikog slavlja italijanskog ujedinjenja.

Smeštaj i restorani

Pored dobrih hotela preko puta stanice postoji i nekoliko hotela u starim palatama:

Grand Hotel Majestic ’già Baglioni’ (adresa: Via Indipendenza 8); Al Cappello Rosso (adresa: Via de Fusari 9); Corona d’Oro (adresa: Via Oberdan 12); Commercianti (adresa: Via de Pignattari 11); I Portici Hotel (adresa: Via Indipendenza 69).

Bolonja je poznata po izvanrednoj kuhinji, a paste važe za totalni hit među turistima. Posetite neki od restorana:

Ristorante Diana (adresa: Via Indipendenza 24); Caminetto d’oro (adresa: Via Falegnami 4); Al Cambio (adresa: Via Stalingrado 150); Rodrigo (adresa: Via della Zecca 2); La Terrazza (adresa: Via del Parco 20); Scacco Matto (adresa: Via Broccaindosso 63/b).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: