Uskoro otvaranje tornja na Avali

Završeni građevinski radovi na kolosu. – Neimari već nekoliko dana doteruju unutrašnjost kako bi objekat što pre bio spreman za svečano otvaranje

Izvor: Politika

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2009.

06:40

Default images

Zvuke teških mašina i odjeke upornih udaraca čekićem koji su se dve i po godine svakodnevno prolamali Avalom – zamenila je tišina. Ova prestonička planina ponovo je dobila krunu – televizijski toranj srušen u NATO bombardovanju 1999. godine. Građevinski radovi na trokrakom kolosu sada su samo uspomena za pedesetak neimara preduzeća „Ratko Mitrović – Dedinje” koji poslednjih dana natenane šminkaju simbol Beograda kako bi što pre dočekao prve posetioce. Dok nam se sa vidikovca na 122. metru, do koga smo se najsavremenijim liftovima nalik na spejsšatle juče vinuli za svega nekoliko sekundi, ukazuje prestonica ko na dlanu, Miloš Aćimović, inženjer gradilišta, sa olakšanjem priča o velikoj završnici ovog neimarskog poduhvata.

– Jedini krupniji radovi koji nas očekuju jesu postavljanje specijalnog stakla na delu gondole gde je smešten vidikovac. Krečenje delova pojedinih prostorija i njihovo čišćenje doživljavamo kao pravi odmor. Kada za koji dan budemo skinuli zaštitne prekrivače sa liftova, vrata i stakla zbog kojih toranj iznutra još deluje pomalo grubo i nezavršeno, sve će biti tip-top. Kao što već sija spolja, zablistaće i unutra – obećava Aćimović i vodi nas kroz završen restoran površine 100 metara kvadratnih u kome će uskoro, kada prašina od radova otkrije savremeni enterijer, uz kaficu posetioci moći da uživaju u jedinstvenom pogledu na sve četiri strane sveta. Da bi videli Smederevo, Kolubaru i Vršački breg, naš sagovornik savetuje posetiocima da put Avale krenu rano izjutra.

– Liftovi firme „Šindler” su takoreći još upakovani da ih ne bismo oštetili dok ne završimo posao. Ono što je najbitnije jeste da svako ko poseti toranj može da se oseća potpuno sigurno jer u sistemu zaštite od požara ništa nismo prepuštali slučaju. Materijali od kojih je toranj sagrađen ne gore i ne dime, a osim stepeništa i liftovi predstavljaju požarni put, pa će svi biti na sigurnom u podnožju tornja za desetak sekundi – objašnjava inženjer gradilišta na kome umesto mašina sada blistaju parking, prilazni putevi, baštice...

Javni medijski servis Srbije predao je toranj pre nekoliko dana na upotrebu Vladi Srbije, koja je oformila komisiju za tehnički prijem kako bi trokraki kolos što pre dobio upotrebnu dozvolu.

– Građevinski deo radova je u potpunosti završen, što je najvažnije kako bi toranj mogao svečano da bude otvoren. RTS je već počeo da montira opremu u podnožju građevine, ali i u televizijskoj sali, što uskoro čeka i sve one koji u budućnosti budu koristili toranj visok 204,68 metra – kaže Aćimović.

Miloš Bato Milatović, urednik RTS-a i inicijator akcije „Izgradimo toranj na Avali”, rekao je za „Politiku” da će toranj sutra obići Dejan Bajić, predsednik komisije za davanje upotrebne dozvole, kada će i zvanično biti potvrđeno da li su svi radovi završeni.

– Ukoliko toranj dobije atest, predajemo ga ministru Oliveru Duliću, predsedniku odbora za izgradnju Avalskog tornja, koji bi odmah zatim trebalo da zakaže sednicu tog tela i utvrdi datum svečanog otvaranja. Presecanje vrpce očekujem za desetak dana – najavio je Milatović i dodao da posetioce koji toga dana obiđu najvišu građevinu na Balkanu očekuje pravi spektakl.

J. Cvetković

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: