Sitonija, Halkidiki

Za razliku od Kasandre, drugi prst Sitonija ima bolje plaže, lepšu prirodu i opušteniju atmosferu.

Izvor: B92

Izvor: B92

Četvrtak, 11.06.2009.

07:00

Default images

U Sitoniji su manje prisutni masovni turizam i betonski kompleksi nego u Kasandri, a samo poluostrvo pruža više raznolikosti.

Obalom se smenjuju ribarska sela, živopisne uvale, po neki turistički kompleks, i popularne ili potpuno puste plaže, a sve je okruženo gustom borovom šumom i niskim mediteranskim žbunjem.

Nikiti je prvo mesto na Sitoniji na koje se nailazi iz pravca Soluna (110 km). Selo je podeljeno na dva dela, između kojih prolazi glavni magistralni put: Stari Nikiti, nalazi se 2 km od obale, između magistrale i brda, i Novi Nikiti, između magistrale i mora gde su skoncentrisani hoteli i pansioni. Ponuda privatnih soba u mestu je velika, kao i na čitavom poluostrvu.

Na magistrali postoje dva velika supermarketa, a u gradu ima nekoliko ATM bankomata i apoteka.

Po selu su razbacane taverne i kafei, kao i prodavnice lokalnih proizvoda, pre svega meda.

Mesna NVO Sithon svake godine organizuje plivački maraton od 26 km Preplivavanje zaliva Toroneos, od prvog prsta Kasandre do Sitonije (Nikiti).

Plaže su dobre i peščane, a kuće u starom gradu tradicionalno kamene. Nikiti je jedno od najstarijih mesta u Grčkoj.
Photo: Branko Karapandža
Put se od Nikitija račva, levo na istočnu stranu Sitonije koja gleda na Atos i Zaliv Siggitikos, i desno na zapadnu koja gleda na Kasandru i Zaliv Toronaios.

Ormos Panagias je prvo mesto na istočnoj obali – mirno selo sa malenom lukom, iz koje se organizuju dnevni izleti na Atos (Svetu goru). Brod staje i u živopisno mesto Ouranoupolis na poluostrvu Atos, koje je nekoliko kilometara od administrativne linije sa Svetom gorom.

Vourvourou je 5 km južnije od Ormos Panagiasa, sa peščanim plažama, stenovitim ostrvcima i pećinama, i borovom šumom. Vourvourou je idealno za porodice sa decom, jer je mesto mirno i tiho, a voda plitka. Jednim delom obale se nižu vikendice, koje pripadaju vikendašima iz Soluna (120 km).

Vourvourou je vrlo privlačan i za ronioce, jer se nedaleko od obale na dubini od 20 metara nalazi koralni greben.

Na putu od Vourvourou do mesta Sarti sledi serija odlično opremljenih autokampova, od kojih je najpoznatiji Armenistis poznat po dugoj peščanoj plaži.

Sarti je relativno veliko turističko mesto, sa ogromnom peščanom plažom i dobrim pogledom na Atos preko puta. Mesto je pravi kosmopolitski rizort, sa uskim uličicama koje su pune malih hotela, pansiona, i reklama za izdavanje privatnih soba. Sarti vrvi od taverni i prodavnica, a u špicu je pun turista. U gradu postoji nekoliko supermarketa, a noćni život je vrlo razvijen.

Sarti je 1922. osnovalo 70 grčkih porodica koje su izbegle iz Male Azije, a neke od najstarijih kuća sačuvane su do danas.
Photo: peterbarabas / Flickr
Kalamitsi je malo ribarsko mesto oko 20 km od Sartija, u neposrednoj blizini špica Sitonije. Idealno za one koji traže mir i tišinu. Kalamitsi je na Sitoniji najudaljenije mesto od Soluna (160 km).

Porto Koufo je sledeće mesto, jedna od najvećih prirodnih luka ovom delu grčke, zavučeno u duguljastom zalivu na jugozapadnom špicu Sitonije.

Porto Koufo je antičko mesto, a pominjao ga je Tukidid, i to kao Kofos Limin (Gluva luka), u kojem se zbog skrivenosti u zalivu nije moglo čuti šta dolazi s mora.

Za vreme Otomanskih Turaka mesto je bilo piratska baza, tokom Drugog svetskog rata ga je koristila nemačka mornarica, a ostaci nemačkih utvrđenja još uvek se mogu videti.

Danas Porto Koufo ima oko 100 stalnih stanovnika, a masovni turizam još uvek nije prodro.

Seoska plaža je mala i simpatična, a kad se krene nekoliko kilometara u pravcu Neos Marmarasa, nailazi se na znak za skretanje na veliku i često praznu peščanu plažu Tristinika.

Toroni je poznat po spektakularnoj plaži dugoj 2 km, ali i po nekoliko dobro opremljenih hotela i pansiona. Toroni je antičko mesto i ime je dobilo po Prometejevoj ženi.

U okolini postoje ostaci antičkih, starohrišćanskih i vizantijskih hramova.
Photo: Branko Karapandža
Neos Marmaras je najveće mesto na Sitoniji i najpopularnije među turistima. Nalazi se na samoj polovini zapadne obale Sitonije koja gleda na prvi prst Kasandru, između mesta Toroni i Nikiti.

Grad je poznat po aktivnom noćnom životu, i regularno privlači turiste koji su stacionirani i u drugim mestima u okolini.

Neos Marmaros je u obliku potkovice, smešten je na padini brda, i okružen borovom šumama. Istočno i zapadno od grada nižu se duge peščane plaže na kojima je u sezoni gužva.

Istočno od centra mesta je niz turističkih kompleksa, od koji je najluksuzniji mega-hotel Porto Carras sagrađen 1960, u kojem su evropski lideri 2003. održali samit. Do Porto Carrasa se lako stiže peške (1 km), i to dugom peščanom plažom.

Gradić je odlično snabdeven, sa supermarketima, apotekama, i brojnim tavernama, a u centru vlada neprekidna vreva.

Neos Marmaras je ime dobio po starom Marmarasu, nekadašnjem gradu na obali današnje Turske. Osnovale su ga grčke izbeglice 1922. nakon što je Grčka izgubila rat od Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: