Povratak nudista na Adu Bojanu

Posle dve godine pauze poznato naturističko naselje obnovljeno i spremno dočekuje goste iz celog sveta.

Autor: Milan Vujović
Izvor: Politika

Izvor: B92

Sreda, 03.06.2009.

06:50

Default images

Jedno od najatraktivnijih letovališta na Crnogorskom primorju jeste Ada Bojana na reci Bojani, u ulcinjskoj opštini, prema granici sa Albanijom. Naturističko naselje, poznato i po tome što je ovde Živko Nikolić svojevremeno snimio film „Lepota poroka”, Ada Bojana je u poslednjih nekoliko godina tavorila zbog ljudske nebrige, a nekada luksuzne kućice, karakterističnog izgleda propadale su od zuba vremena. Ovog leta „crnim kućicama” vraća se stari sjaj.

– Kućice koje su, u stvari, braon boje, vrlo brzo su nazvane „crnim”. Izgrađene su 1973. godine i dugo su bile zaštitni znak Ade Bojane. Prvi gosti u njima bili su Nemci. Za desetak dana završićemo njihovo renoviranje i opet će ih otvoriti naši stalni gosti iz Nemačke – po sistemu „ko čeka dočeka”. Svih 48 kućica od drveta, sa 86 kreveta, biće kao nove, sa svim sadržajima za udoban boravak. One su uvek bile atraktivne zbog terase, okrenute suncu, u prizemlju, i spavaće sobe na spratu. U našim objektima, čiji je nivo podignut za jednu zvezdicu i sada ih imaju tri, gostima je na raspolaganju oko 600 kreveta, kaže nam direktor nudističkog naselja Ada Bojana, Luiđi Noc Martini.

Ada na Bojani je u srećno vreme bila zaista ostrvo, raj za nudiste koji su bili odvojeni od ostalog sveta. Sve se pokvarilo 1987. godine kada je izgrađen most preko Bojane. Umesto malih ribarskih kućica počela je gradnja većih vikendica i kuća za odmor. Ti divlje podignuti objekti nikada nisu srušeni.

Pre tri leta ponovo je uspostavljen pravi režim na Adi, na kojoj su mogli da letuju i borave samo nudisti. Oni su opet dobili svoj mir i oazu za uživanje u blagodetima sunca i mora, za razliku od ranijih godina kada su na Adu nesmetano dolazi i ostali kupači.

– Mir i bezbednost naših gostiju biće na izuzetnom nivou. Uniformisani, uljudni radnici na rampi, dozvoljavaće ulaz samo istinskim nudistima. Posle izlaska iz stečaja „Ulcinjska rivijera” koja gazduje Adom Bojanom krenula je ambiciozno u ovu sezonu, od koje, uprkos sveopštoj krizi, očekuje više nego od prethodne. Dobili smo novog izvršnog direktora, starog ugostiteljskog „vuka”, Radomira Mikana Zeca – veli Noc Martini.

Sezona je otvorena 7. maja i trajaće do polovine oktobra, do kada će ovde stizati gosti iz Nemačke, posredstvom nemačkog turoperatera „Obene”, specijalizovanog za naturističke aranžmane. Osim tradicionalnih gostiju iz Beograda, Novog Sada, Podgorice i u poslednje vreme sa severa Crne Gore, kao i iz Nemačke i Albanije, ovog leta na Adi će boraviti i „golaći” iz Rusije, Češke, Poljske, Bosne i Hercegovine...

– Sudeći po velikom interesovanju koje su za Adu Bojanu iskazale agencije na nedavnom Sajmu turizma u Beogradu, očekujemo znatan broj gostiju i iz drugih mesta u Srbiji. Naš promotor u Srbiji je glumac Milutin Mima Karadžić, koji će ovde, zajedno sa bratom Milanom snimati film o lepotama Crne Gore. Biće to svojevrstan nastavak „Lepote poroka”, bez obzira na to što se radi o propagandnom filmu – kaže Noc Martini.

Cene će biti na prošlogodišnjem nivou. Polupansion po osobi do 10. juna košta od 24 do 26 evra, a od 11. juna do 21. avgusta od 31 do 34 evra, dok noćenje sa doručkom za dve osobe do 10. juna staje od 41 do 44 evra, a od 11. juna od 53 do 58 evra.

Ovog leta, posle dve godine pauze, na Adu Bojanu se vraćaju i konji iz ergele u Požegi. Sat jahanja atraktivnih požarevačkih konja po naselju ranije je stajao 10 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: