Homoseksualci oduševljeni Hrvatskom, posebno hvale Split: "Imaju čak i gej plažu"

Hrvatska je, čini se, a da u to nije naročito upućena, postala veoma poželjna gej destinacija, a gradovi koji se ističu kao naročito prijateljski raspoloženi prema homoseksualnoj zajednici (osim Zagreba) jesu Split i Dubrovnik. Ovo potvrđuje sve veći broj LGBT influensera i blogera koji savetuju zajednicu gde provesti svoj letnji odmor u Hrvatskoj, ali ponekad i kako se ophoditi prema povremenim čudnim pogledima lokalaca.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Sreda, 28.09.2022.

13:55

Homoseksualci oduševljeni Hrvatskom, posebno hvale Split:
Foto:Shutterstock/ArrowStudio

"Iako Hrvatska nije baš skroz opuštena u vezi homoseksualnosti u poređenju s ostatkom Evrope, to ne sprečava gomile gej turista da je posećuju svake godine. Od svih hrvatskih destinacija, u Splitu ćete pronaći najviše gej turista! Velika gustoća međunarodnih turista raspršuje svaki anti-LGBT osećaj koji možete pronaći. Definitivno sam uživao u ovom prekrasnom gradu. Gej putovanja u Hrvatskoj obično počinju ili završavaju u Splitu, jer je to sidrište za mnoge putnike koji putuju duž spektakularnih ostrva ove zemlje. Hrvatski gradovi sve se više brendiraju kao vrhunske gej destinacije za odmor, a Split je bez sumnje postao glavna svetska gej turistička lokacija!", piše Luis na blogu Vulfi.

Svakako, ono što će mnoge Splićane uhvatiti "na krivoj nozi" je vest o tome da su Kašjuni postali - gej plaža. Tačnije, deo između Kašjuna i Instituta, poznat i kao "piramide".

"Gej plaža u Splitu nalazi se u blizini plaže Kašjuni, zapadno od starog grada. Jedna je od najboljih gej plaža u Hrvatskoj. Čisto je, mirno i privatno. Da biste stigli tamo, idite do plaže Kašjuni i zatim krenite da hodate prema zapadu. Naići ćete na sve veći broj gej muškaraca kako budete napredovali, a onda i potpuno nudističku plažu još zapadnije. Nosite neke od svojih najboljih seksi kupaćih kostima ako stvarno želite da privučete pažnju. Lokalni gej Hrvati obično se druže na plaži Kašjuni tokom toplijih meseci. Ovo im je područje draže jer mogu da ostanu daleko od očiju javnosti", poručuje Luis i dodaje:

"Što se tiče noćnog života, ističe se kako Split nema službeno LGBT okupljalište, ali Ghetto se navodi kao neslužbeni splitski gej bar u kojem se mogu "lako pronaći drugi gej putnici s obzirom na to da je grad međunarodno odredište za gej putovanja".

Međutim, napominje bloger, javno iskazivanje ljubavi u Splitu među homoseksualcima se ne toleriše uvek dobro, osim u ustanovi koja je sigurno LGBT mesto.

"Mnogi meštani podržavaju homoseksualnost, ali opet, mnogi ne. Koristite svoje rasuđivanje, naročito dok pijete u tradicionalnim barovima. Gej putnici u Splitu trebalo bi da budu oprezni iz nekoliko razloga. Iako je Hrvatska deo Evropske unije i popularna destinacija za gej putovanja, još uvek postoji snažan anti-LGBT osećaj među nekim domaćim stanovništvom. Jedan od dva homofobna scenarija kojima sam svedočio u Hrvatskoj bio je onaj u Splitu. Gej par koji je bio deo moje grupe prijatelja jedriličara pokazivao je malu dozu ljubavi u restoranu koji se zove Roof 68. Prišla im je konobarica i objasnila im da ne smeju da se ljube u lokalu. To je iznenadilo sve, pa su ubrzo otišli. Bilo je to obeshrabrujuće doživeti. Mislim da vas ovaj incident ne bi trebalo da odvrati od poseta Splitu ili bilo kom drugom mestu u Hrvatskoj. Ovakvi izolirani incidenti mogu se dogoditi bilo gde. Mnogi meštani zapravo podržavaju homoseksualnost i jednaka prava za LGBT zajednicu", savetuje se na blogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: