Partizanska bolnica Franja: Bastion borbe protiv okupatora lepa turistička atrakcija

Od 1942. do 1945. godine u Sloveniji je funkcionisalo oko 120 partizanskih bolnica u kojim je lečeno više od 15.000 ranjenika i bolesnika raznih nacionalnosti. Funkcionisanje bolnica je u velikoj meri zavisilo od pomoći i podrške lokalnog stanovništva koje je pomagalo u transportu i nošenju ranjenika.

Izvor: TU Magazin

Subota, 24.09.2022.

16:31

Partizanska bolnica Franja: Bastion borbe protiv okupatora lepa turistička atrakcija
Foto: Barbara_C/Shutterstock

Oni su takođe organizovali nesmetano snabdevanje hranom, lekovima i sanitarnim potrebštinama. Oni su čuvali tajnu lokacija bolnica čak i po cenu sopstvene sigurnosti. Jedna od takvih bolnica je i Partizanska bolnica Franja.

Nekoliko bolnica još uvek postoji, iako više ne pružaju medicinske usluge. Među njima je Partizanska bolnica Franja u mestu Dolenji Novaki kod Cerkna u zapadnoj Sloveniji . Ta bolnica je bila opremljena operacionom salom, rendgenskim aparatom, domom za invalide i malom električnom centralom.

Partizanska bolnica Franja se nalazila u kanjonu duboko skrivena u zemlji pod nemačkom okupacijom, samo nekoliko sati od Austrije i središnjih delova Trećeg Rajha. Nemačka vojna aktivnost je bila česta u regionu, ali je bolnica ostala dobro skrivena tokom svog rada.
Ulaz u bolnicu bio je skriven, a do zgrade se moglo doći samo pokretnim mostovima. Svaki od njih je mogao da se ukloni kad je neprijatelj bio u blizini. Kako bi se očuvala tajnost neophodna za rad bolnice, pacijentima su vezali oči kada su transportirani u ustanovu. Bolnicu su takođe štitila minska polja i mitraljeska gnezda. Kako se bolnica nalazi u klancu, mnoga stabla i kamuflirane zgrade pružale su zaštitu od pogleda iz vazduha.

Od decembra 1943. do maja 1945. u klancu je izgrađeno 14 drvenih baraka različitih veličina i namena. Sav potreban materijal je ručno dopremljen na mesto. Osim kabina u kojima su bili smešteni ranjenici i osoblje, ostali objekti su namenjeni za kuvanje, rendgen, za pranje veša, a takođe i kao ustanova za negu invalida. Bolnica je imala kapacitet od 120 pacijenata, ali ih je tokom rada primala gotovo deset puta više.

Nakon rata Partizanska bolnica Franja je pretvorena je u muzej i otvorena je za javnost, a do danas je jedan od najposećenijih spomenika u Sloveniji. Na veliku žalost, 2007. godine poplava je odnela 13 od 14 baraka koje su se ovde nalazile. Slovenci su ponovo otvorili bolnicu 2010 godine, danas je samo jedna originalna baraka sačuvana iz perioda Drugog Svetskog rata. U pitanju je radionica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: