Zamak koji ima 27.000 vlasnika, među njima Makron i Bridžit, a svi imaju pravo da prenoće

Francuski startap pokrenuo je "crowdfunding" kampanju da bi zamak "Chateau de la Mothe-Chandeniers" spasio od propadanja. Kampanja je privukla mnoge ljude širom sveta, a neplanirano je završila i u rukama sadašnjeg predsednika Francuske Emanuela Makrona i njegove supruge Bridžit.

Izvor: B92

Utorak, 20.09.2022.

18:32

Zamak koji ima 27.000 vlasnika, među njima Makron i Bridžit, a svi imaju pravo da prenoće
Foto:Shutterstock/MudaCom

Francuski zamkovi su odavno poznati u svetu – njihova arhitektura je inspirisala slične dvorce širom Evrope, danas se u njima održavaju praznični banketi i snimaju filmovi, neki od njih su mirno zaspali na obalama reka u udaljenim delovima zemlje gde uživaju u miru bez mnogo turista...

A jedan od njih se nalazi usred jezera i zelenila na severozapadu zemlje, posebnog po izgledu i - vlasničkim papirima.

Ali počnimo redom. "Chateau de la Mothe-Chandeniers" je zamak iz bajke koji datira iz 13. veka kada je pripadao porodici Baucai. Ubrzo je izbio Stogodišnji rat između Kraljevine Engleske i Kraljevine Francuske (koji je trajao nešto duže, trajao je 116 godina).

Nakon što je francuski kralj Filip VI. svrgnuo engleskog kralja Edvarda III. njegovih poseda u Francuskoj, Engleska je izvršila invaziju na Francusku. I ovaj dvorac je u tom ratu više puta oštećen. Na njegovu sreću, Francuzi su pobedili Engleze, a on je vraćen. Počivao je sve do 18. veka, kada je počela čuvena Francuska revolucija, a onda je ponovo uništen - od sopstvenih ljudi.

Iako ga je ubrzo kupio bogati preduzetnik koji je u njega uložio novac, 1932. godine zamak je stradao u požaru i od tada je skoro ceo vek proveo napušten i zapušten.

Požar koji je uništio unutrašnjost i krov stvorio je prostor za drveće koje je iz njega počelo da raste, pa je dobio posebno atraktivan izgled koji je mamio fotografe i posetioce bez obzira na tužno stanje.

Tek 2017. godine jedan francuski start-ap pokrenuo je "crowdfunding" kampanju za njegovo spasavanje, u koju je svako morao da uloži najmanje 50 evra da bi obnovio zamak.

Kako se završilo? Završilo se tako što je više od 27.000 ljudi iz 115 zemalja sveta prikupilo preko 1.600.000 evra. Deo novih vlasnika dvorca organizovao je i predbožićnu zabavu na kojoj su se upoznali, družili i ostvarili svoje detinje snove – noćenje u sopstvenom zamku.

Danas je dvorac spasen, a jedan deo je čak i useljiv, pa suvlasnici u njemu mogu da prenoće. Njegovi vlasnici su entuzijasti iz Afrike i Kube, a među najnovijim vlasnicima su francuski predsednik Emanuel Makron i njegova supruga Brižit, koji su svoje akcije dobili na poklon od udruženja "Adopt a Castle".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: