Stiglo upozorenje – delfini napadaju plivače: "Ne približavajte im se"

Nakon niza napada delfina japanske vlasti su upozorile plivače da se drže podalje od tih životinja. Smatraju da je napade izvela određena jedinka, odnosno da se ne radi o opasnosti od više različitih delfina.

Izvor: index.hr

Utorak, 16.08.2022.

10:22

Stiglo upozorenje – delfini napadaju plivače:
Foto: Profimedia

Životinja je od kraja jula povredila najmanje šestoro ljudi na tri plaže u prefekturi Fukui, s tim da je nekoliko njih ugrizla.

Ugrizao ga za ruku

Većina incidenata dogodila se 10 metara od obale, što ukazuje na to da su se delfini u tom području navikli na susrete s ljudima u plićaku. Lokalni mediji navode da je instaliran podvodni uređaj koji emituje ultrazvučne talase kako bi pokušali da odvrate delfina od kupača. No, i nakon toga su se dogodila dva napada.

U najgorem incidentu delfin je jednom čoveku ugrizao ruku, te je povređeni zadobio 14 šavova.

Policija je stoga počela da patrolira plažama i deli letke u kojima upozorava posetioce na potencijalnu pretnju te ih moli da se drže podalje od delfina.

"Delfini ne vole kada ih dodirujete po određenim delovima tela, poput vrha nosa i leđnih peraja", rekao je Masaki Jasui iz odseka za promociju turizma. "Primetio sam ga tek kad je već bio pored mene."

Stručnjaci akvarijuma u Fukui smatraju da je ljude napadao jedan određen delfin koji je prvi put uočen na tom području u aprilu. Među žrtvama su dvojica muškaraca sa četrdesetak, obojica su bili na bolničkom lečenju zbog lakših povreda, i muškarac koji ima oko šezdeset godina i koji je plivao manje od četiri metra od obale na plaži Takasu kada ga je delfin ugrizao za ruku.

"Čuo sam za delfina na vestima i nameravao sam odmah da izađem iz vode ako ga vidim, ali sam ga primetio tek kad je već bio pored mene", rekao je 60-godišnjak za lokalne novine.

Vlasnik obližnjeg kafića je rekao da su delfini u prošlosti povremeno znali da gurkaju plivače, ali da su se nedavno počeli "bacati na njih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: