Nostalgija za danima kada je svet bio lepo mesto za život: Putovanja vozom u 15 slika FOTO

Predstavljamo vam neke od najfascinantnijih ruta putovanja železnicom po svetu. Očaraće vas slikama gradova, planina, reka i mora koje spajaju, kao i pejzažima koji se vide kroz prozor voza.

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2022.

11:21

Nostalgija za danima kada je svet bio lepo mesto za život: Putovanja vozom u 15 slika FOTO
Foto: Shutterstock/Al.geba

Ono što putovanje vozom čini posebnim jeste činjenica da oni uglavnom saobraćaju periferijom, izvan gradova, neretko i kroz netaknutu prirodu, pa na nekim deonicama na kojima se brzi voz kreće malo sporije putnici mogu da uživaju u pogledu na pejzaž.

Postoje neka od najlepših putovanja vozom po svetu koja prolaze kroz neke od veličanstvenih glečera, tunela ili preko impozantnih planina, prateći tokove potoka i noseći mirise beskrajnih pašnjaka i bogatih farmi. Bez sumnje, vredelo bi da se ukrcate na neke od tih ruta na kojima biste sigurno ostali bez daha, piše Travel Triangle.

Predstavljamo vam 15 nezaboravnih putovanja vozom kroz zadivljujuće prizore – ko zna, možda vas inspirišu.

1. Transsibirska železnica, Rusija

Pokrivajući 9.300 km, preko 120 železničkih stanica širom Rusije, Transsibirska železnica najduže je i najveće putovanje vozom svih vremena.
Šestodnevna vožnja od jednog do drugog kraja provešće vas kroz čak osam vremenskih zona i nekoliko zadivljujućih mesta širom Rusije.

2. Železnica Konkan, Indija

Blagoslovi iz prirode dolaze u različitim oblicima. Ovde na granici Goa-Karnataka, to je u obliku vodopada Dudsagar. Vodopad ima 600 metara i spušta se niz brda, stvarajući sliku kao da slap mleka utiče u potok.

Dok voz koji ide prema Goi prelazi most izgrađen na slapovima Dudsagara, putnici ostaju oduševljeni veličanstvenim pogledom na okolinu. Hladan povetarac pun kapljica vode stvara mističnu auru, a buđenje prirode u proleće ovde izgleda neverovatno. Svakako vredi razmisliti o tome da priuštite sebi ovu vožnju.

3. Južna železnica, Indija

Neverovatna i jedinstvena vožnja! Most poznat kao Pamban most, jedan je od pet mostova u Indiji koji prelaze preko mora. Bio je i najduži most u Indiji (2,3 km), sve dok Bandra-Vorli nije profunkcionisao 2010. godine. Taj most ima čak 5,6 km. Indijska železnica ima voz koji vozi od Mandapama do Pambana svaki dan.

4. Ekspo rejl, Šri Lanka

Veruje se da je to jedna od najslikovitijih vožnji u Južnoj Aziji. Putovanje vozom Kandi-Ela kaleidoskop je najboljeg od ove ostrvske države. Za ovu vožnju veruje se da je jedna od najboljih stvari koje treba uraditi ako se nađete na Šri Lanki. Vodi vas kroz talasaste travnjake, goleme plantaže čaja i zadivljujuće vodopade. Šestosatno putovanje je fascinantno.

5. Roki mauntinir, Kanada

Nakon što je prešao neke od fascinantnih visina i najtežih terena širom Kanade, planinar Roki pokriva najbolje od Zapadne Kanade. Sijetl, Vankuver, Banf, Lejk Luiz, Džasper i Kalgari su istaknuta odredišta na toj ruti.

Uzvišene planine i stenovita okolina čine predeo izuzetno privlačnim. To je zasigurno jedno od najlepših putovanja za ljude koji vole prirodu.

6. Železnica Grand kanjon, SAD

Vožnja od dva i po sata koja oduzima dah kreće od Villiamsa i ide duž južnog dela Nacionalnog parka Grand kanjon. Vožnja vozom od 105 km je prepuna predivnih pejzaža i vodi vas do najboljeg dela istoimenog nacionalnog parka.

7. El Čepe, Meksiko

Zalazeći u prekrasne pejzaže Sijera Tarahumara, El Čepe je jedna od najlepših vožnji na svetu. Petnaestosatno putovanje vozom krasi pregršt prirodnih lepota. Stanice El Fuerte i Divisadero čine najbolju deonicu vožnje, gde možete i zastati, kako biste se još više približili prirodi.

8. Gan, Australija

Kroz najbolje predele Južne Australije vodi vas Gan – putnički voz koji saobraća od Adelejda do Darvina. To je najduža trasa putničkog voza u Australiji koji prelazi ukupnu udaljenost od 2.979 km u gotovo četiri dana. Postoji i nekoliko izleta izvan voza koje vredi organizovati kako bi vaše putovanje bilo zanimljivije: to uključuje obilazak Katerine, Alis Springsa i Kuper Pidija. Nadmašiće sve ono što biste sami mogli izmaštati.

9. Tranzalpine, Novi Zeland

Saobraća između Krajstčerča, Arturs Pasa i Grejmauta na Južnom ostrvu. Potom nastavlja od mesta Kenterberi plejns do Južnih Alpa, rečnih dolina reke Vaimakariri, pa do Arturs Pasa i na kraju do legendarnog Franc Jozefa i Foks glečera. Putovanje će vas odvesti u predivan set alpskih sela, kišne šume i tunele.

10. Blu trejn, Južna Afrika

Prolazeći kroz planine kojima se prostire južnoafrička regija, Plavi voz čini dušu južnoafričkih železnica. Ovo 27-satno putovanje koje pokriva 1.600 km zaista je praznik za oči. Kako biste svom boravku dali dašak kolonijalnih vremena, putovanje prema severu od Kejptauna do Pretorije organizovano je uz zaustavljanje u hotelu Lord Milner u Matjesfontejnu. Zgrade iz 19. veka i rasvetni stubovi oko njega vredni su pažnje!

11. Rovos Rejl, Južna Afrika

Luksuzni i šik su enterijeri voza, a i eksterijeri se mogu pohvaliti slikama o kojima ste mogli samo sanjati! Vožnja železnicom Rovos otkriva najbolje od Južne Afrike i zaista je putovanje koje će vas držati na nogama. Viktorijini vodopadi su jedna od atrakcija na tom putu. Rovos Rejl pruža vam boravak sa 5 zvezdica i sa pravom se naziva najboljom vožnjom vozom na svetu.

12. Vest Hajlden lajn, Škotska

Pamtimo voz kao Hogvorts ekspres iz filma o Hariju Poteru, a putuje preko severa Škotske do središnje Škotske. Gusti oblačić dima koji se diže iz voza dok prelazi vijadukt Glenfinan, stvara ambijent sa razglednice. Vožnja divljom zapadnom obalom Ujedinjenog Kraljevstva je ona na koju biste jednog dana sigurno voleli da se ukrcate.

13. Bergenska železnica, Norveška

Pruga duga 371 km sa pravom pruža jedno od najlepših putovanja vozom na svetu. To je sedmosatna vožnja koja vas vodi kroz najlepše visoravni i netaknutu prirodu u spokoju Norveške.

14. Glečer ekspres, Švajcarska

Proglašavan za najsporiji ekspresni voz na svetu, Glečer ekspres nudi osam sati vožnje kroz set iznenađenja. Doline s uskim prolazima, uske krivine, 91 tunel i 291 most zvuče fascinantno.

15. Harc železnica, Nemačka

Trasa Harc železnice duga 60 km vodi od severa do juga Nemačke. Savršen pejzaž Harca, sav prekriven belinom tokom zime, pravi je za one koji vole da pogledom iz voza lutaju predelima.

Najbolja stvar kod putovanja vozom je to što liči a san iz prošlosti, i zauvek ostaje u našim fantazijama. Trasa je duga 132 km i doslovno je spektakularna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: