Grčka: Skromna večera 80 evra po osobi, giros do 7 evra; bez mera, a korona brojevi rastu VIDEO

Samo mesec dana nakon što je Grčka ukinula gotovo sve restriktivne mere protiv koronavirusa, epidemija u ovoj zemlji se opet rasplamsala, a broj zaraženih juče je dostigao 26.000 slučajeva dnevno.

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2022.

11:05

Grčka: Skromna večera 80 evra po osobi, giros do 7 evra; bez mera, a korona brojevi rastu VIDEO
Foto: Printskrin/TV Prva

Najveći porast broja zaraženih se beleži među osobama u starosnoj grupi od 18 do 24 godine.

Međutim, kako kaže Jasmina Pavlović, dopisnica Politike koja se trenutno nalazi u Atini, situacija sa koronom ne remeti odmor u grčkim letovalištima, koja su prepuna turista.

"Iako je ovo najveći broj zaraženih od marta prošle godine, ovde se ne razmišlja ni o kakvim merama, a čini se da će tako ostati do septembra", kaže za TV Prva Jasmina Pavlović.

Predviđa se da će ove nedelje broj obolelih dostići i 30.000, a tamošnji stručnjaci su za to da se vrate maske u zatvorenim prostorima.

Međutim, turisti ne poštuju to pravilo, a naročito mladi, s obzirom na to da su ukinute i kazne.

Kada govorimo o porastu cena u Grčkoj, naši mediji su objavili da giros sada košta i do 7 evra, a Pavlović potvrđuje da je došlo do osetnog poskupljenja.

"Cene su strašno porasle, npr. trajekt je poskupeo u poslednja dva meseca za 30 odsto. To znači da jedna porodica da bi otputovala na neko ostrvo, eventualno automobilom, treba da odvoji 400–500 evra. U tome prednjači Mikonos, ima restorana gde kafu naplaćuju i 50 evra", ispričala je Jasmina Pavlović i dodala da ipak u drugim letovalištima, na severu naročito, nisu tako velike cene.

Takođe, pojedini hoteli na Peloponezu su poluprazni jer su mnoge grupe otkazale aranžmane zbog situacije na svetskim aerodromima.

"Međutim, sudeći prema broju turista u Atini koji ne pitaju da li jedna večera na Plaki košta 80 evra po čoveku, a to je najskromnija ponuda iz grčkog menija. Čini se da će ovo biti rekordna turistička sezona", zaključuje Jasmina Pavlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: