Porodični ručak u Hrvatskoj – 100 evra; Nemac ogorčen zbog cena: "Ranije je bilo jeftinije"

Letnja turistička sezona je počela, a iako su cene u Hrvatskoj, u poređenju sa nekim drugim evropskim gradovima, i dalje relativno prihvatljive za strance, uočava se njihov porast.

Izvor: Veèernji.hr

Ponedeljak, 13.06.2022.

14:36

Porodični ručak u Hrvatskoj – 100 evra; Nemac ogorčen zbog cena:
Foto: Profimedia

Turisti su posebno iznenađeni prevelikim cenama u pojedinim zadarskim hotelima i restoranima. Kako kaže ugostitelj Frane Prtenjača, sve je poskupelo za više od 2,5 evra.

"Kafa je poskupela, kao i kolači, ali i ostala hrana. Iako je ponuda hrane pretežno domaća, u ponudi imamo i jela koja predstavljaju svojevrsni spoj tradicionalne i moderne kuhinje, što goste privlači", rekao je Prtenjača. Relja Bencun, konobar iz jednog restorana, kazao je da Nemci najviše posećuju njihov restoran, a potom Amerikanci i Rusi.

"Budući da nam dolaze stranci visoke platežne moći, cene su pristupačne jer je njihov standard i mnogo viši", zaključio je Relja Bencun. Iako je još uvek jeftinije nego u Amsterdamu, kaže jedan holandski par, uočili su ipak znatna poskupljenja u poređenju sa cenama tokom njihovog prethodnog boravka u Zadru.

"Generalno je mnogo jeftinije nego u Holandiji, ali povećanje se i te kako uočava. Jeli smo picu i naručili smo piće, koštalo nas je nešto više od 22 evra. Kasnije smo još bili na večeri, činilo nam se da smo platili jako puno. Tu smo odseli u apartmanu, cena je čak pristupačna s obzirom na to da smo mislili da će biti mnogo više od onoga što smo na kraju platili", kaže Holanđanin Kris.

Nemci nisu oduševljeni cenama. Dok je Tina iz Hamburga jela rižoto za 10,5 evra, Patrik je veoma ogorčen zbog cena u Hrvatskoj.

"Ovde smo samo jedan dan, odseli smo u apartmanu na Viru. Cene su grozne, bili smo u Hrvatskoj pre i tada je bilo puno jeftinije, sada je vrlo skupo, ove godine pogotovo. Na primer, platili smo ručak oko 93 evra, supruga, ja i dvoje dece, a ranije smo prolazili dosta jeftinije", naglasio je Nemac Patrik za Zadarski.hr.

Britanku Kejt cene nisu iznenadile.

"Jele smo u nekoliko restorana u centru grada. Cene su slične onima u Londonu, možda je piće čak malo jeftinije. Ovde ćemo biti četiri dana u apartmanu, cena je 53 evra za noć", istakla je Kejt. Italijan Lorenco kaže da u poređenju sa Londonom cene u Zadru nisu visoke. "London je skup, pa je u poređenju sa Zadrom ovde dosta jeftinije. U poređenju sa Rimom, cene su slične", objašnjava Lorenco.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: