Najromantičniji fenomen u Srbiji: Zaljubljenima Tisa tri dana ispunjava želje VIDEO

Kad Tisa procveta, ta reka ispunjava ljubavne želje, tako kaže jedna stara legenda. Ako želite da proverite da li je legenda istinita, mesto na kojem treba da budete je Novi Bečej od sutra, pa sve do 12. juna, kada se održava manifestacija "Kad Tisa cveta". Nevena Subotić iz organizacionog tima manifestacije je za TV Prva ispričala više o fenomenu cvetanja Tise.

Izvor: TV Prva

Četvrtak, 09.06.2022.

12:59

Najromantičniji fenomen u Srbiji: Zaljubljenima Tisa tri dana ispunjava želje VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

"Obično je to sredinom juna, naravno, sve zavisi od vremenskih uslova. Ako je jako hladna voda ili je visoka ili prljava, desi se da Tisa ne procveta. Desilo se par godina uzastopno da nije bilo manifestacije, ali to je bilo pre jedno pet, šest, možda i više godina", ispričala je na početku razgovora Nevena Subotić.

Ono što je interesantno kod najromantičnijeg događaja u Srbiji je i način na koji se za njega određuju datumi.

"Taj fenomen je baš zbog toga interesantan jer vi nikad ne znate kada će se to desiti. Datum određujemo na osnovu iskustva jer se to obično dešava sredinom juna. Samo jedan dan je to najveće cvetanje, ali svako ko dođe ima svakako priliku da vidi fenomen. Znamo kada će se to desiti jer komuniciramo sa ljudima koji su na reci, to su naši alasi, naši ribari, koji su uvek negde tu po vrbacima na Tisi i vide prve vesnike, pa mi onda najavimo", rekla je sagovornica.

Cvetanje Tise dugujemo jednom insektu koji živi samo jedan dan i njega provede tražeći ljubav.

"Tog dana se dešava da insekt stariji od dinosaurusa koji tri godine živi u mulju, izađe na površinu vode kako bi produžio vrstu. Pošto živi samo jedan dan, on padne po Tisi, pa to izgleda kao cvet koji sija", ispričala je Nevena Subotić.

Legenda kaže da Tisa ljubavnicima u periodu cvetanja može da ispuni želje.

"Legenda je po tome i nastala, taj insekt jedan dan van vode provede tražeći svoju srodnu dušu, pa kruži legenda da ako pustite sveću u liciderskom srcu i zamislite želju, Tisa želje i ispunjava", zaključila je Nevena Subotić.

Detaljnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: