Hrvatskih 7 zadivljujućih skrivenih plaža garantuju potpuni mir

U Hrvatskoj ćete pronaći neke od uvala i plaža koje su poznate kao najlepše na svetu zahvaljujući kristalno čistom, tirkiznom moru i netaknutoj prirodi od koje zastaje dah.

Izvor: B92

Sreda, 25.05.2022.

21:18

Hrvatskih 7 zadivljujućih skrivenih plaža garantuju potpuni mir
Foto:EPA/ANTONIO BAT

Zbog razvedenosti hrvatske obale, mnogo je uvala koje kriju fascinantne plaže, a ako želite da se opustite i plivate daleko od pogleda i gužve, tamo ćete ih pronaći. Mnogi od njih izazivaju veliko interesovanje nautičara i iako je do njih malo teže doći, kada vidite lepote kako se kriju i osetite mir osamljene plaže koju imate za sebe, trud se isplati, i dolazak do njih pružiće vam neku vrstu avanture.

1. Plaža Pasjača

Plaža Pasjača nalazi se u malom selu Popovići u Konavlima. Pomalo je nepristupačna i skrivena od pogleda – do nje se može doći samo spuštanjem niz dugačko i veoma strmo stepenište usečeno u stenu koja se nalazi na 250 metara nadmorske visine. Dakle, dolazak na plažu je prava avantura, a kada stignete i osetite lepotu koju ona nudi, nećete požaliti zbog strmog spuštanja i zahtevnog uspona nazad.

Plažu Pasjača je 2019. godine za najlepšu plažu u Evropi proglasio portal za najbolja evropska odredišta European Best Destinations, a često je nazivaju i jednom od najromantičnijih plaža. Tamo gotovo nikada nema gužve, a malo je verovatno i da ćete uhvatiti signal, stoga je ovo idealno mesto na kome brige nestaju, a mir traje.

P. S. Pošto ćete tamo teško naći hlad, ne zaboravite da ponesete kremu za sunčanje i kapu za glavu i vodite računa da imate hranu i vodu.
2. Skriveni "hrvatski Maldivi"

Palagruža je najudaljenije senovito ostrvo koje se nalazi tačno na pola puta između Hrvatske i Italije. Postoji svetionik i meteorološka stanica, a pošto tu živi samo svetioničar, mir koji niko neće narušavati je zagarantovan. Na Palagruži će vas ostaviti bez daha pogled na čisto plavo more i dve šljunčane plaže; Stara Vlaka i Veli Žal, a netaknutu plažu Veli Žal često nazivaju "hrvatskim Maldivima".

Plaža je šljunkovita sa peščanim delovima, ulaz u more je blag i plitak, zbog čega je pogodna za odmor sa najmlađima, ali je i idealan izbor za romantičare koji žele samoću daleko od gužve.
3. Plaža Sv. Ivan, Lubenice

Lepota ove plaže nagradiće svakog ko bude dovoljno hrabar i usudi se da do nje dođe. Sv. Ivan se nalazi u uvali u podnožju grada Lubenice, koji se nalazi na strmoj litici. Ova šljunkovita skrivena plaža zauzela je 15. mesto od 40 najlepših plaža na svetu nemačkog časopisa Bild.

Do plaže se stiže peške strmom stazom za oko pola sata hoda ili čamcem, individualno ili organizovano. Netaknuta priroda, čisto more, pogled na ostrvo Cres i besprekorna tišina koja tamo vlada – samo su neki od razloga zašto vredi posetiti ovu plažu koliko god da je teško doći do nje.
4. Plaža Punta Velebit

U zapadnom delu Vrsi-Mule nalazi se plaža u nenaseljenoj borovoj šumi duga tri kilometra i široka jedan i po kilometar. Cela oblast je idealna za traženje samoće. Ako se zaista želite opustiti i pobeći od gužve urbanih plaža, Punta Velebit sa borovom šumom je vaše najbliže i savršeno utočište.

Nedaleko od Duboke Drage nalazi se plaža Kukinica, mesto zadivljujuće lepote idealno za beg od stvarnosti. Čisto more, zagarantovana privatnost, besprekoran pogled na Velebit i savršen mir najbolje opisuju ovo usamljeno utočište u božanskoj prirodnoj oazi.
6. Potpuni mir i odvajanje od vreve u Dubrovniku

Betina pećina je šljunčana plaža u Dubrovniku koja se nalazi u pećini između Vile Šeherezade i plaže Gjivovići. Okružena je stenama i zelenilom, a ime je dobila po nadimku Beta, kako su zvali velikog dubrovačkog naučnika Marina Getaldića, koji je u pećini izvodio različite optičke eksperimente i istraživanja.

Kako doći do plaže? Do Betine pećine se može doći samo morem, čamcem ili drugim plovilom. Najhrabriji mogu doplivati do ove plaže, a najbliže je kupanje sa plaže Gjivovići, a postoji mogućnost vožnje kanuom do pećine u pratnji vodiča.

Ova plaža vam garantuje besprekoran mir jer na njoj nema mnogo kupača, a hladovina vam je zagarantovana ujutru, s obzirom na to da je pećina okrenuta ka jugoistoku.
7. Plaža Srčanka na Pagu

Ostrvo Pag prepuno je neotkrivenih bisera, a osim egzotičnog iskustva "bega na Mars", naći ćete i mnoge skrivene uvale koje garantuju mir i romantiku.

Jedna takva je plaža Srčanka, udaljena 3 kilometra od kampa Šimuni. Divlja je i skrivena od pogleda, a krasi je plava zastava kao dokaz kvaliteta i čistoće mora.

Od kampa Šimuni do plaže Srčanka ima svega oko kilometar hoda, što je zapravo lakša opcija jer krivudavi put zaobilazi selo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: