Letovanje sa psom u Grčkoj - šta vam je potrebno od dokumenata?

Ukoliko se pripremate za letovanje sa svojim kućnim ljubimcem, proverite šta vam je sve potrebno od dokumenata i počnite sa pripremom na vreme.

Izvor: Grèkainfo.com

Utorak, 24.05.2022.

15:23

Letovanje sa psom u Grčkoj - šta vam je potrebno od dokumenata?
Foto: Shutterstock/Zivica Kerkez

Svake godine se sve više povećava broj turista koji na letovanje u Grčku žele da povedu i svoje kućne ljubimce, najčešće pse, piše Grčkainfo.

Nekada je razlog za to nemogućnost pronalaska adekvatne osobe za čuvanje dok su vlasnici na odmoru, ali u većini slučajeva najčešće se radi o velikoj želji vlasnika da njihov ljubimac uživa sa njima na moru kao ravnopravni član porodice.

Detaljan vodič kroz cene putarina do Grčke

Šta je potrebno od dokumenata za psa prilikom puta u Grčku i prelaska granice:

Za ulazak psa (važi i za mačke) iz Srbije na teritoriju EU obavezno je imati:

1. Pasoš za životinju (izdaje veterinar nakon čipovanja i vakcinacije)

2. Pas mora imati mikročip

3. Pas mora biti vakcinisan ili revakcinisan protiv besnila. Kao dokaz da je životinja vakcinisana vlasnik mora priložiti na uvid potvrdu o vakcinaciji - pasoš

4. Vlasnik psa mora priložiti rezultat laboratorije ovlašćene od strane Evropske Unije, o urađenom titar testu i to sa graničnim titrom od najmanje 0.5 I.J./ml

5. Vlasnik psa mora posedovati Veterinarski sertifikat izdat od strane nadležne veterinarske inspekcije Republike Srbije.

6. I nakon svega navedenog, 48 sati pre puta neophodno je da kod svog veterinara obavite klinički pregled svog ljubimca i dobijete Potvrdu o zdravstvenom stanju kojom ovlašćeni licencirani veterinar garantuje da Vaš ljubimac ne pokazuje vidne znake kliničkog oboljenja.

Gde izvaditi Titar test za psa i koja je cena?

Iako mnogi turisti naglašavaju da im službenici na granici nisu tražili ovaj papir, morate znati da je titar test obavezan.

* Krv psa za analizu na titar test će uzeti vaš veterinar i poslati ga nekom od kurirskih službi u Pasterovom zavodu u Novom Sadu koji je jedina laboratorija sa sertifikatom Evropske unije za obavljanje ovog testa

* Krv se može uzeti minimum 30 dana nakon vakcinacije protiv besnila.

* Rezultati titar testa su gotovi 7-10 dana od prijema uzorka krvi. Rezultat se šalje na adresu veterinarske laboratorije koja je poslala uzorak i na adresu vlasnika psa za koji je rađen titar test.

* Tri meseca nakon urađenog titar testa psa možete povesti u Grčku

* Cena titar testa uključuje testiranje na Pasterovom zavodu i iznosi 4.600 dinara. Dodatno ćete platiti slanje kurirskom službom + uslugu veterinara za vađenje krvi (usluge variraju zavisno od veterinarske ambulante i mogu biti između 1.500 i 3.000 dinara).

* Titar test se vadi samo jednom i važi doživotno za pse koji su posle prethodnog testiranja bili redovno revakcinisani u intervalima određenim u uputstvu proizvođača vakcine.

Putujete s ljubimcima – za njih važe posebna pravila

Cene ostalih usluga i potvrda za putovanje psa u EU

Trenutne informacije koje imamo o važećim cenama usluga su sledeće:

* Čipovanje psa oko 1.200 dinara

* Vakcina protiv besnila oko 600 dinara

* Titar test 4.600 dinara + usluge veterinara 1.500 dinara do 3.000 dinara

* Veterinarski sertifikat sa taksama oko 4.500 dinara

Planirate u Grčku kolima? Evo šta vam je potrebno od dokumenata

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: