Planina u moru: Skriveni dragulj Mediterana FOTO

Ovo ostrvo nazvaju još i "Planina u moru", jer je pejzaž izrazito planinski čiji najviši vrh dostiže čak 2.710 metara.

Izvor: TU Magazin

Ponedeljak, 23.05.2022.

14:28

Planina u moru: Skriveni dragulj Mediterana FOTO
Foto: Shutterstock/Vadym Lavra

Na njemu nema industrije, nema ni izražene poljoprivrede, sem nešto vinograda i maslinjaka. Ostrvo živi isključivo od turizma, jer nudi prijatnu klimu, predivne plaže i ozbiljne sisteme planiskih staza za aktivan odmor

Korzika je po veličini četvrto ostrvo u Mediteranu, i najveće ostrvo koje nema nikakve veze sa vulkanima. Obuhvata površinu od 8.600 kvadratnih kilometara, i administrativno pripada Francuskoj, nalazi se na severu Mediterana između Ligurijskog i Tirenskog mora.

Jedna od najpopularnijih destinacija na ostrvu je, u zavisnosti od toga ko kako izgovara, Žirolata ili Đirolata (Girolata), skrivena dragocenost Mediterana.
Na severozapadnom delu Korzike nalazi se po mnogima nalepši zaliv na svetu. Upravo na njemu se nalaze dva prirodna rezervata koja se nalaze na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Do prirodnih rezervata se može doći isključivo brodom, i ceo zaliv je poznat po oštrim stenama, "strašnim" liticama i brojnim zalivima. Ovo dramatično okruženje, s malim selom okruženim morem, koje se penje uz visoke planine, stvara vrlo impresivnu slikovitu lokaciju.

Žirolata broji oko 200 stanovnika, i u selu se nalazi nekoliko znamenitosti koje treba posetiti, to su tvrđava i kula koji simbolično čuvaju ovu destinaciju. Najveća zanimljivost ovog mesta je bogat biljni i životinjski svet, kao i kristalno čisto more.

Mesto je kao idealno za pristajanje jahti i brodića, peščana plaža s jedne strane, bogata istrorija i kultura s druge strane samo su deo sadržajne ponude ovog magičnog ostrva. Iako je malo, selo ima brojne sadržaje za turiste, uključujući i objekte za smeštaj i restorane. U slučaju da je sve popunjeno, postoje brojni izleti brodićem sa okolnih ostrva, tako da nema izgovora da se ne poseti. Žirolata, skrivena dragocenost Mediterana, se za tren oko pretvara iz vrlo mirnog sela u uspešnu turističku destinaciju u letnjoj sezoni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: