Prizor koji bode oči: Najčudniji spomenik u Evropi postavljen je u jezeru FOTO

Ova 1,3 metra široka i 8 metara visoka viljuška sada ima i status jedne od najviših viljušaka na svetu (verovali ili ne, ima ih još – u američkom Misuriju i Koloradu).

Izvor: B92, pun kufer

Sreda, 04.05.2022.

10:43

Prizor koji bode oči: Najčudniji spomenik u Evropi postavljen je u jezeru FOTO
Foto: Shutterstock/Sonia Alves-Polidori

Na obalama Ženevskog jezera na švajcarsko-francuskoj granici nalazi se slatki gradić Veve.

Kao stvoren je za miran odmor, šetnje uz jezero i uživanje u pogledu na idilu koja vas okružuju, ali i na džinovsku viljušku koja viri iz jezera.

Da, dobro ste pročitali: iz Ženevskog jezera u ovom delu obale viri ogromna viljuška. Neobičan spomenik zvan La Fourchette postavljen je 1995. godine u čast 10. godišnjice Alimentarijuma, gradskog muzeja posvećenog ishrani. Napravio ga je švajcarski umetnik Žan Pjer Caug.

Možda je ovo i pametna atrakcija za grad koji se ponosi svojom gastronomskom ponudom, jer, ako budete dovoljno dugo uživali u pogledu, možda ćete i ogladneti i krenuti prema jednom od lokalnih restorana.

Osim spomenika, u gradu Veve svakako posetite i muzej posvećen Čarliju Čaplinu, koji je u ovom gradu živeo od 1952. godine, pa sve do smrti 1977. godine. Nisu svi bili oduševljeni ovim prizorom koji bode oči, pa je viljuška svojevremeno izvađena iz jezera. Onda je prošlo 10 godina i ljudi su se očigledno zaželeli čudne stare skulpture, pa su potpisali peticiju tražeći da je vrate u jezero.

Lokalne vlasti su to odobrile i sada u u ovom gradu ponovo možete da uživate u ovoj neobičnoj atrakciji. Inače, ova 1,3 metra široka i 8 metara visoka viljuška sada uživa i status jedne od najviših viljušaka na svetu (verovali ili ne, ima ih još – u američkom Misuriju i Koloradu).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: