Nepristupačna džamija u surovom kanjonu reke Mileševke čuva veliko blago

Iako dugačka samo 24 kilometra reka Mileševka koja izvire ispod planine Jadovnik u blizini Prijepolja nesvakidašnji je prirodni dragulj u čijem kanjonu se nalaze velike svetinje i bogato kulturno istorijsko nasleđe.

Izvor: RINA

Subota, 02.04.2022.

16:52

Nepristupačna džamija u surovom kanjonu reke Mileševke čuva veliko blago
Foto: RINA

Ako vas put navede na jugozapad Srbije u divlji i surovi kanjon ove reke upoznaćete se sa izuzetnim lokalitetima i bogatsvom islamske kulture na našim prostorima. Smešteno ispod srednjovekovne tvrđave Mileševac nalazi se selo Hisardžik koje važi za jednu od najstarijih mahala na ovim prostorima.

"Ovuda je nekada prolazio jedan od najvažnijih karavanskih puteva jer se carskom džadom išlo do Dubrovnika ili Stambola. Danas ovo selo jedva da broji nekoliko stotina duša", kažu meštani za RINU.

Na duh starih vremena ovde podseća stara kaldrma, kao i živopisna džamija o kojoj nema tačnih podataka o nastanku, ali je pomenuta u putopisima poznatog osmanskog putopisca Evlije Čelebije koji je tim krajem prošao daleke 1664. godine. Ono po čemu je posebna jeste da se u njoj čuva najstariji Kuran na Balkanu koji je star oko 400 godina.
Foto: RINA
"To je izuzetno redak primerak takve knjige na ovim prostorima. Sačuvan je u celosti, dimenzija 40 x 30 centimetara i težak je pet kilograma. Pisan je izuzetnim stilom koji se ne može videti ni u jednoj drugoj knjizi. Dugo se mislilo da je ovaj Kuran star oko tri veka, međutim u Narodnoj biblioteci u Beogradu zaključeno je da je napsian pre četiri stotine godina ", izjavili su ranije u Islamskoj zajednici u Prijepolju.

Ova knjiga je 2005. godine poslata Narodnoj biblioteci gde je izvršeno istraživanje. Konzerviran i zaštićen vraćen je u Hisardžik. Ispred njega se vernici danas mole, a služiće i budućim pokolenjima. Ovakav redak rukopis značajan je deo baštine Sandžaka u Srbiji i na Balkanu.

Džamija u Hisardžiku nedavno je rekonstrisana ali je zadržala svoj autentičan oblik. Zbog nepripstapačne geografske konfguracije u njoj se molitva umesto nekoliko puta dnevno obavlja samo petkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: