Dvorac koji "visi" sa litice visoke 123 metra turistima najzanimljiviji u avgustu FOTO

Predjamski dvorac u Sloveniji je podignut na oštroj litici i izgleda kao da visi s nje.

Izvor: B92, index.hr

Ponedeljak, 24.01.2022.

14:40

Dvorac koji
Foto: Shutterstock/LeaDigszammal

Dvorac se nalazi u selu Predjama nedaleko od Postojne.

Sagrađen je u 13. veku na litici ispred jame, po čemu je i dobio ime. Izgradnja se sastojala iz nekoliko etapa, a litice su veoma dobro iskorišćene i njegov su sastavni deo.

Jedino slovenačko ostrvo koje još uvek čuva uspomenu na tužnu legendu
Ispod dvorca se nalazi razgranati prirodni podzemni svet pećina, koje su otvorene za posetioce, a u prošlosti su služile za beg u slučaju opsade dvorca.

Zbog svoje dobre pozicije vlasnici dvorca mogli su da vide dolazak neprijatelja iz velike udaljenosti.

Dragulj u srcu Toskane: Ekstravagantni dvorac sa 365 različitih prostorija Dvorac je imao brojne vlasnike, a najpoznatiji je svakako Erazmo Predjamski, koji je ubijen katapultom, nakon što ga je izdao sluga. Erazma nazivaju i slovenačkim Robinom Hudom, jer je krao od bogatih i davao sirotinji. Utvrđenje je danas obnovljeno i otvoren kao muzej koji verno dočarava život u srednjovekovnom dvorcu, a turisti ga najviše posećuju u avgustu kad se održava Erazmov viteški turnir koji okuplja moderne vitezove iz Slovenije i sveta.

Uz 754 stepenika do vrha - Dvorac Orava u Slovačkoj FOTO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: