EU priprema nova pravila za putovanja – neće biti bitno odakle dolazite

Evropska unija priprema novi model upravljanja pandemijom koronavirusa za putovanja koji podrazumeva odustajanje od pristupa "geografskog područja porekla putnika" i prevazilaženje sistema mapa zaraze koji bi ostao "samo na informativnom nivou", objavila je agencija ANSA, pozivajući se na izvore u italijanskoj vladi.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 24.01.2022.

10:48

EU priprema nova pravila za putovanja – neće biti bitno odakle dolazite
Foto: Shutterstock/rarrarorro

Ograničenja više neće biti vezana za područje sa koga dolaze putnici, već za njihov epidemiološki status – potvrdu o vakcinaciji, o oporavku od kovida 19 ili negativne testove.

Za važnost PCR testova uslov ostaje najduže 72 sata, a za brze antigenske testove 24 do 48 sati, prenosi Fonet.

Novi model upravljanja pandemijom uvažavao bi devetomesečnu važnost zelene kovid propusnice, ali bi se po isteku važnosti za potpuno vakcinisane i one koji su primili treću dozu odluke donosile "na osnovu procena".

Trajanje propusnice će od 1. februara biti skraćeno sa devet na šest meseci, a taj rok bi mogao dovesti u problem one kojima je proteklo šest meseci od buster doze, s obzirom da još nema zvaničnih opcija o četvrtoj dozi, navodi ANSA.

Korak po korak do EU sertifikata s kojim možete da putujete FOTO

Prema ažuriranim pravilima, putnici koji poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji protiv kovida neće biti podvrgnuti dodatnom testiranju ili uslovima samoizolacije.

Međutim, na osnovu podataka Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), zemlje bi ipak mogle da uvedu dodatne mere za putnike sa teritorija uključenih u tamnocrvenu kategoriju, koju čine zemlje koje su duboko pogođene koronavirusom.

Boje mape ECDC-a otkrivaju situaciju rizika po zdravlje od korone, uzimajući u obzir stope infekcije i testiranja u drugim zemljama, piše Schengenvisainfo.com.

Nakon predloženih izmena, mapa bi uzela u obzir i stopu vakcinacije u drugim zemljama.

Objavljena nova korona-karta: Crvenilo se širi Evropom FOTO

S tim u vezi, jedan diplomata EU je naglasio da se o predloženim promenama mape još uvek razgovara.

Novi plan sledi predlog Komisije iz novembra prošle godine da se zauzme "pristup zasnovan na ličnosti" u putovanju unutar zemalja EU, što znači da osobe koje poseduju sertifikat o vakcinaciji protiv kovida "u principu ne bi trebalo da podležu dodatnim ograničenjima putovanja, odakle god da dolaze u Evropskoj uniji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: