Ostavlja bez daha: Snimak prelepog grčkog grada iz vazduha oduševio sve VIDEO

Za mnoge meštane, grad Aitoliko koji leži na ostrvu između dve lagune u zapadnoj Grčkoj, jeste njihova mala verzija Venecije.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.01.2022.

15:42

Ostavlja bez daha: Snimak prelepog grčkog grada iz vazduha oduševio sve VIDEO
Foto: Profimedia

Snimak dronom prikazuje istorijski centar grada i mostove sa obe strane koji povezuju Aitoliko sa kopnom.

Stari deo grada leži prilično romantično na ostrvu između dve lagune, od kojih se na severu prostire laguna Aitoliko koja se proteže do Stamne, a laguna Misolongi koja je u antici predstavljala jezero Kinija leži na jugu, gde se spaja sa zalivom Patra prema Jonskom moru.

Zaštićen Ramsarskom konvencijom o močvarama i uključen u mrežu Natura 2000, Nacionalni park Mesolongi-Aitoliko je bogat florom i faunom, uključujući 290 vrsta ptica i više od 100 vrsta riba.

Sile plime i oseke proizvode jake struje koje idu napred-nazad ispod svodova mostova.

Kafane Aitolikona nude specijalitete kao što su dimljeni ili slani avgotaraho, grčki kavijar koji je širom sveta poznat po svom jedinstvenom ukusu i kvalitetu.

Avgotaraho je ikra ribe kefalos (sivi cipal) i smatra se vrhunskim specijalitetom, neki kažu da je superiorniji od kavijara. Registrovan je kao da ima grčku i evropsku zaštićenu oznaku porekla (PDO) – jedan od samo malog broja morskih proizvoda sa zaštićenom oznakom porekla u EU – i ima značajnu komercijalnu vrednost za lokalnu privredu.

Ostali specijaliteti uključuju pečene jegulje i školjke u sezoni.

Tokom rata za nezavisnost Grčke protiv Otomanskog carstva, početkom 19. veka, Aitoliko je doživeo tri turske opsade pre nego što je postao deo Grčke. U prvoj opsadi bilo je 500 grčkih branilaca i 15.000 Turaka. Druga opsada je odbijena, u trećoj opsadi Aitoliko su Turci ponovo zauzeli, u isto vreme kada i Mesolongi 11. aprila 1826. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: