Nekada su bili deo rituala žrtvovanja, sada su omiljeno jelo ruske kuhinje

Ovo jelo su lovci nosili u lov, jer su jednostavni za pripremu, a veoma hranljivi. U Ukrajini ih zovu vareniki, u Poljskoj piroge, u Italiji raviole, a u Rusiji?

Izvor: B92

Sreda, 19.01.2022.

14:36

Nekada su bili deo rituala žrtvovanja, sada su omiljeno jelo ruske kuhinje
Foto: Shutterstock/ElevenStudio

Nadev za peljmeni se pravi od mlevenog mesa ili ribe (mogu biti punjeni i pečurkama), koje je pomešano sa začinskim biljem i seckanim crnim ili belim lukom, a onda umotano u tanko testo, koje može da se prži ili kuva.

Danas se često konzumiraju sa pavlakom, kečapom ili majonezom, a nadevi mogu da budu blagi ili ljuti, u zavisnosti od začina koje se koriste. Česta je i upotreba crnog bibera.

Sedam uobičajenih stvari u Srbiji koje se u Rusiji smatraju nekulturom

"Uši od hleba"

Sama reč potiče od pel'nian', doslovno "uši od hleba" na izvornim ugro-finskim jezicima komi i mansi.

Za drevne narode Urala peljmeni nisu bili samo ukusno jelo već i važna komponenta arhaičnog rituala. Naime, žrtvovanje je uobičajen deo paganskih verskih običaja, a knedle su bile simbol žrtvovanih životinja.

Dakle, prema jednoj od teorija o istoriji ovog jela, peljmeni su nastali na Uralu, a potom su ih Mongoli preneli u Sibir, i dalje po istočnoj Evropi.

Kako kažu brojni strani izvori, ovo jelo su posebno voleli lovci koji su ga nosili u lov, jer je lak za pripremu, a hranljiv.

Kome je to Moskva "najgori grad za turiste"?

U 14. veku su ih otkrili ruski istraživači, a ruske knedle su otada postale obavezna stavka u gotovo svakom ruskom restoranu. Priča se i da svaki dom u Rusiji ima svoj recept za ovo jelo.

Jedna od teorija sugeriše da punjene kuvane knedle čak potiču iz severozapadne Kine što bi objasnilo upotrebu začina poput crnog bibera, koji nisu poreklom iz Rusije,

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: