B92.net istražuje: Vakcina turizam; Rusi plaćaju oko 700 evra aranžman i ubod u Srbiji

Od septembra je primećen veći priliv ruskih turista koji dolaze u Srbiju kako bi se vakcinisali nekom od vakcina koje su priznate u EU. Em im ne treba viza, em je vakcinacija potpuno besplatna. Kako funkcionišu vakcinalne ture i koliko koštaju?

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.01.2022.

15:05

B92.net istražuje: Vakcina turizam; Rusi plaćaju oko 700 evra aranžman i ubod u Srbiji
Foto: Shutterstock/BaLL LunLa

Spajanje lepog i korisnog je uvek dobitna kombinacija, zar ne?

Tako nam je pojam dentalnog turizma - kombinacija putovanja i korišćenja stomatoloških usluga - već godinama unazad poznat i iako možda nije najzastupljeniji vid turizma u našoj zemlji, sigurno je doprineo većem broju turista.

Mnogo turista iz raznih zemalja sveta dolazi ovde kako bi sredio osmeh po povoljnim cenama kod kvalitetnih stručnjaka, a usput i obišao najpoznatije lokacije prestonice.

U Srbiju zbog vakcine

Pandemija nam je s druge strane donela brojne (uglavnom negativne) promene u svakodnevnom životu, ali je donela i jednu možda ne tako lošu novinu - vakcinalni turizam.

Ovaj vid turizma podrazumeva turističke ture u našu zemlju kojima iznad obilaženja Srbije stoji jedan viši cilj, a to je vakcinacija.

Tako je od septembra u našoj zemlji zabeležen veći priliv ruskih turista, koji u našu zemlju dolaze kako bi primili neku od vakcina koje priznaje EU koje će im omogućiti da lakše putuju po svetu, budući da ruska vakcina Sputnjik V nije priznata na Zapadu.

Ovo umnogome otežava život brojnim Rusima, jer je za ulazak u mnoge zemlje potreban dokaz o vakcinaciji protiv koronavirusa vakcinama koje je odobrila EU.

Srbija je verovatno jedan od prvih pikova za zdravstveni turizam, jer osim što su cene niže, za ulazak u našu zemlju Rusima nije potrebna viza, a i vakcinacija je potpuno besplatna.

Iz Instituta za javno zdravlje dr Milan Jovanović Batut u Beogradu do trenutka objavljivanja teksta nisu odgovorili na pitanja o broju vakcinisanih ruskih državljana u Srbiji.

Kako funkcioniše vakcinalni turizam?

Kako je za B92.net rekao direktor Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić, Rusi uglavnom dolaze individualno i "sami rešavaju smeštaj", ali je naravno daleko jednostavnije i bolje kada to rade preko lokalnih agencija, jer mogu da im pomognu oko rezervacije termina za vakcinaciju, a uz to će dobiti i kompletan turistički program.

Jedan od velikih turoperatera u Rusiji je agencija R-tours, koja ne radi klasične vakcinalne ture.

"Ne radimo programe koji uključuju vakcinaciju, jer zakazivanje ide preko Privredne komore Srbije. Nama je to malo komplikovanije, tako da te konkretne programe za uključenom vakcinacijom ne radimo", rekla su nam iz R-toursa.

Kako kažu, u pitanju su uglavnom individualne ture do Beograda, Novog Sada, ali i Kopanika i Zlatibora koji su aktuelni u zimskoj sezoni.

Grupne ture trenutno ne rade, jer zbog epidemiološke situacije, nema velikog interesovanja.

Vakcinalne ture

Agencija Ruski ekspres je jedna od agencija koja organizuje ovakve ture, sa uključenim prevozom, smeštajem, zdravstvenim osiguranjem i vakcinacijom,a cene se kreću od 636 evra za trodnevno putovanje i dva noćenja u hotelu do 696 evra za četvorodnevnu turu koja obuhvata tri noćenja.

Jedna od agencija koja organizuje baš vakcinalne ture jeste i BTS- Kompas.

"Naša agencija organizuje takozvane vakcinalne ture. To su obično aranžmani u trajanju od 3,4 dana. Kako smo na spisku agencija ovlašćenih za registraciju stranih turista mi im obezbeđujemo termin vakcinacije. Po dolasku imaju organizovanu kompletnu uslugu sa naše strane: transfere, smeštaj u hotel po izboru i asistenciju prevodioca prilikom vakcinacije. Pored toga nudimo im razgledanje Beograda, kao i ture po Srbiji (u zavisnosti koliko vremenski ostaju). Organizacija je ista i za neophodno drugo vakcinisanje posle 21 dan. Kako su ovo individualni aranžmani cene se razlikuju, a zavise od datuma dolaska, broja dana, izbora hotela i usluge", rekli su za B92.net.

Sve više Indijaca dolazi u Srbiju - nova vrsta turizma na pomolu?

Kako kažu, u početku je interesovanje za vakcinaciju bilo zaista veliko i svakog meseca je bilo do 200 turista. U poslednje vreme se verovatno zbog praznika broj smanjio, ali očekuju veće interesovanje u narednom periodu.

Iz ove agencije su nam potvrdili da je preko BTS Kompasa od septembra, pa do sredine decembra u Srbiju došlo oko 500 turista iz Rusije, Kazahstana i Ukrajine.

Do sada su se Rusi uglavnom odlučivali za Srbiju ili Hrvatsku kad je u pitanju vakcinalni turizam. Ipak, Hrvatski zavod za javno zdravlje je najavio da više neće priznavati Rusima vakcinu Sputnjik V, pa je moguće da će se još veći broj ruskih turista uputitu u našu zemlju radi vakcinacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: