Najkraći let na svetu traje 53 sekunde, a avion prima samo osam putnika

Avion Loganaira na letu LM711 povezuje ostrva Vestrej i Papa Vestrej u arhipelagu Orkni. Let traje samo 53 sekunde, kada je povoljan vetar i kada putnici nemaju mnogo prtljaga, a dva minuta i 40 sekundi u suprotnom slučaju.

Izvor: B92

Subota, 15.01.2022.

14:39

Najkraći let na svetu traje 53 sekunde, a avion prima samo osam putnika
Foto: Shutterstock/BABAROGA

Naime, upravo toliko traje let na najkraćoj službenoj vazdušnoj putničkoj liniji na svetu, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda - reč je o letu Loganaira pod oznakom LM711

Avion na toj liniji prevaljuje put od skromnih 2,7 kilometara, što je manje od dužine piste na nekom od velikih aerodroma, a povezuje Vestrej, ostrvo na rubu škotskog arhipelaga Orkni, s jednim od još manjih i udaljenijih ostrva pod imenom Papa Vestrej.

Linija saobraća celu godinu i predstavlja spas za osamdesetak stanovnika ostrva Papa Vestrej.

Leti se njom voze i turisti, željni uživanja u predivnom arhipelagu.

Avion leti dva do tri puta dnevno, a sam let, kažu upućeni, nije baš najprijatnije iskustvo.

Naime, avion je veličine kampera, u njegovu kabinu stane osam putnika, buka je velika, a nema ni mesta ni WC-a.

Putnici ne mogu birati gde će da sede, nego dobiju mesta koja u najvećoj meri zadovoljavaju uslov raspodele težine u avionu koji pak, postiže maksimalnu brzinu od 240 kilometara na sat.

No, odlično je što možete izbliza da gledate šta pilot radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: