Ćevapi i burek postali hit u Berlinu; Nemci: "Fali nam samo rakija"

Imbis "Sarajevo" je u berlinskoj četvrti za vreme proteklih praznika jedva savladao sve narudžbe.

Izvor: vecernji.hr

Nedelja, 09.01.2022.

15:03

Ćevapi i burek postali hit u Berlinu; Nemci:
Foto: Profimedia

Hajrudin Jusufi nadgleda rad radnika u svom malom imbis-restoranu, ali u zadnje vreme je svaka ruka, pa i šefova, posebno dragocena.

Hrvati imaju novu reč za ćevape – restoran ih već tako zove

Red je podugačak, a i telefon neprestano zvoni. Ljubitelji bosanske i balkanske kuhinje dolaze iz celog grada da pokupe naručene pite, ćevape, pljeskavice, baklave.

"Sasvim slučajno sam pročitao članak u novini Berliner cajtung, u kojem su jako hvalili jelo u ovom restoranu i od tada redovno dolazim, uvek kad imam želju da jedem nešto autentično. Mnogo više volim bosanske ćevape od turskog ili arapskog kebaba", priča jedan od Nemaca i žali što ne može da naruči pivo ili šljivovicu.

Bura zbog hrvatske reči za ćevape – predlozi da preimenuju i druga jela

U "Sarajevu" se naime alkohol ne prodaje. 54-godišnji Hajrudin Jusufi je rođeni Sarajlija.

Do rata je živeo u gradu i radio u buregdžinici "Sač" na Baščaršiji, koja je pripadala njegovom, kako kaže, rahmetli-ocu koji je bio poreklom iz Makedonije.

S njegovom majkom Bosankom, rođenom u Janji pored Bijeljine, osnovao je porodicu i dobio decu. Početkom rata u BiH, otac je odlučio da se vrati u Makedoniju.

Kako izgledaju hrvatski ćevapi? Osim imena, ima još razlika FOTO

Na Ohridskom jezeru otvara buregdžinicu po uzoru na sarajevsku.

Hajrudin, koji je prva iskustva u gastronomiji sakupljao u "Saču" na Baščaršiji, radi kod oca i u Ohridu.

Godine 2015.odlučuje sreću da potraži na Zapadu i dolazi u Berlin.

Hrvati ne mogu bez ćevapa: Posle "mljevenika" stigao još masniji delikates, egzotičnog imena

"Radio sam prvo po hrvatskim i italijanskim restoranima, znam da kuvam, no shvatio sam da ipak najbolje znam kako se prave pite i ćevapi. Ovde, osim toga, ima jako puno italijanskih i hrvatskih restorana, a bosanskih tek nekoliko. Za vreme korone sam uz to, ostao bez posla i pre nešto više od godinu dana sam se odlučio na rizik i otvorio svoj restoran. Rizik se isplatio, evo me sad, skoro da ne mogu da se odbranim od mušterija", priča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: