Ovde ćete platiti kaznu od 440 evra ako ne pustite vodu u toaletu

Singapur zbog strateškog položaja zovu Gibraltarom Azije, a na malajskom jeziku ''Singapura'' znači Lavlji grad. Predstavljamo vam 11 zanimljivosti koje možda niste znali o ovoj zemlji

Izvor: pun kufer

Sreda, 05.01.2022.

12:07

Ovde ćete platiti kaznu od 440 evra ako ne pustite vodu u toaletu
Foto: Shutterstock/May_Lana

U zemlji ogromnog bogatstva vladaju poprilično čudna i bizarna pravila.

1. Svetska toaletna organizacija (da, to postoji) osnovana je u Singapuru. I s obzirom na to da Singapurci jako paze na čistoću, ako nakon izlaska iz WC-a ne pustite vodu, možete biti kažnjeni s 440 evra.

2. Građani Singapura mogu da glasaju na britanskim izborima. Da, zemlja je članica Komonvelta i samim tim njeni građani ostvaruju to pravo.

3. Država se prostire na ukupno 63 ostrva, a mi ne bismo preporučili šetnju po mnogima jer su nenaseljena ili služe kao vojne i industrijske zone.

4. Ispijanje pića na nebu ovde je gotovo moguće, jer se na vrhu nebodera od 282 metra nalazi bar, koji je time postao jedan od najviših barova na vrhu neke zgrade na svetu.

5. Singapur je tek jedna od tri države koje nemaju glavni grad. Ostale dve su Monako i Vatikan.

Singapur: korupcija tamo ne prolazi
6. U zemlji su službena četiri jezika: engleski, mandarinski, tamilski i malajski.

7. Do 2020. godine i otvaranja Palm fontane u Dubaiju, najveća fontana na svetu nalazila se u Suntecu, a za nju je potrošeno ni manje ni više nego šest miliona dolara.

8. Na sanskritu Singapur znači grad lavova. Zanimljivo je, međutim, da ovde uopšte nema lavova.

9. Na Singapurskom univerzitetu mnogi su se razveselili kada je automat za koka-kolu besplatno počeo da deli limenke nakon što ga zagrlite.

10. Ako se može verovati jednom britanskom istraživanju, ovde ljudi najbrže hodaju, prosečno 6,15 km/h.

11. Žvakaće gume su zabranjene, ali je strancima dopušteno unošenje dva paketića. Više od toga smatra se pokušajem krijumčarenja.

Pet najsigurnijih gradova na svetu za putovanje posle pandemije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: