Misterija kutije pune dragog kamenja: Na Monblanu ležala u snegu 50 godina

Riznica smaragda, rubina i safira decenijama je bila zakopana na glečeru kod francuskog Monblana.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 06.12.2021.

14:15

Misterija kutije pune dragog kamenja: Na Monblanu ležala u snegu 50 godina
Foto: Shutterstock/Graphene

Veruje se da je blago pripadalo nekom od putnika na indijskom avionu koji se srušio u ovim nepristupačnim predelima pre 50 godina.

Kutiju sa dragim kamenjem pronašla je grupa planinara 2013. godine, a nedavno je sadržaj pronađene kutije podeljen planinarima i lokalnim vlastima.

„Kamenje je podeljeno ove nedelje u dva jednaka dela u vrednosti od oko 150.000 evra svakom“, rekao je gradonačelnik Šamonija Erik Furnije.

Istakao je da je veoma srećan zato što se sve posle osam godina završilo kako je i planirano. Pohvalio je planinara koji je pronašao kutiju sa draguljima, koji ju je u skladu sa zakonom predao policiji.

Na ovim prostorima srušila su se dva aviona „Er Indije“, jedan 1950, a drugi 1966. godine.

Vlasti veruju da dragulji pripadaju nekom od putnika na letu od Mumbaja do Njujorka.

Tokom godina planinari su pronalazili krhotine, prtljag i ljudske ostatke postradalog aviona. U maju 2012. godine Indija je došla u posed torbe diplomatske pošte iz Kangkenjunge, iz „boinga 707“, koji je leteo od Mumbaja do Njujorka. Srušio se na Monblanu 24. januara 1966. godine.

U toj nesreći stradalo je 117 putnika, među kojima je bio i inženjer indijskog nuklearnog programa Homi Jahengira Babhua.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: