Najskuplji grad za život na svetu - Pariz više nije na prvom mestu

Najveći izraelski grad Tel Aviv najskuplji je na svetu, pokazala je analiza koja je objavljena u sredu u britanskom magazinu "The Economist".

Izvor: Economist

Sreda, 01.12.2021.

12:52

Najskuplji grad za život na svetu - Pariz više nije na prvom mestu
Foto: Boris-B/Shutterstock

Tel Aviv je preuzeo vodeću poziciju od francuskog glavnog grada Pariza, koji se sada nalazi na deobi drugog mesta sa Singapurom.

Iza spomenuta tri grada slede Cirih, Hong Kong i Njujork.

Anketa troškova života koja je napravljena za ovu analizu obuhvatila je 173 države, a upoređivane su cene više od 200 proizvoda i usluga.

Najveći pad na listi najskupljih gradova beleži Rim. Glavni grad Italije pao je s 32. na 48. mesto.

Najjeftiniji je Damask

Najjeftinijim gradom za život proglašen je sirijski glavni grad Damask.

Analizom je utvrđeno da su problemi u lancima nabavke i protivepidemijske mere koje su ograničile proizvodnju i trgovanje doprinele porastu troškova života u mnogim gradovima.

Troškovi transporta su narasli zbog rasta cene goriva, a zabeležen je značajan porast cena duvana, proizvoda za ličnu higijenu i zabavnih sadržaja.

Lista deset najskupljih gradova glasi ovako: Tel Aviv, Paris, Singapur, Cirih, Hong Kong, Njujork, Ženeva, Kopenhagen, Los Anđeles i Osaka.

Slede Oslo, Seul, Tokio, Beč, Sindnej, Melburn, Helsinki, London, Dablin, Frankfurt i Šangaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: