Aktuelne mere u evropskim skijalištima - kovid potvrde i zatvoreni hoteli

U Italiji se otvaraju skijališta, ali uz kovid potvrde i negativan PCR test, dok u Austriji hoteli i restorani neće raditi. Kakva je situacija u najpoznatijim evropskim skijalištima?

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.11.2021.

10:01

Aktuelne mere u evropskim skijalištima - kovid potvrde i zatvoreni hoteli
Foto: Shutterstock/Felix Seichter

Italija

Kad je najavljen lokdaun u martu 2020. godine, skijaši koji su se zatekli u Italiji, morali su brzo da se vrate kući. Sada, gotovo dve godine kasnije, skijališta su ponovo otvorena, piše Euronews.

Sneg je pao preko noći, a porastao je i broj slučajeva u alpskim regijama na granici s Austrijom. Ipak, skijališta na padinama Kronplaca u gradiću San Viđilio su otvorena, a skijaši iz Italije i Hrvatske su pohrlili na skijanje.

Omiljena među srpskim turistima: Ove sezone koštaće skijaše najmanje 46,5 evra na dan

"Prolaze me žmarci, jer smo tog 8. marta 2020. godine praktično pobegli odavde u Rim zbog lokdauna", kaže Monika Meloni iz Rima.

U skladu sa epidemiološkom situacijom i kovid merama, svi skijaši treba da imaju kovid potvrde ili negativan PCR test ne stariji od 24 sata kako bi mogli da koriste žičaru i zajedničke prostorije. Skijaška sezona biće zvanično otvorena 4. decembra.

Švajcarska

U Švajcarskoj su skijališta bila otvorena prošle godine, a isto planiraju i ove. Vrhunac se očekuje sredinom decembra.

Prošle godine, restorani su bili zatvoreni, ali ove godine rade, ali gosti moraju da imaju kovid potvrde. Iako skijaši ne moraju da imaju potvrde za žičare, maske su obavezne.

Ove godine očekuju i više posetilaca, ali zbog rasta broja zaraženih i novog soja, Švajcarci kažu da bi i situacija s merama na skijalištima mogla da se menja kako se budu menjale mere u toj državi.

Od Alpa do Mediterana: Šest najlepših skijališta u Evropi FOTO

Francuska

U Francuskoj 250 skijališta priprema se za otvaranje nakon što su prošlu sezonu otpisali. Prvi skijaši su mogli da posete Val Torens još 20. novembra.

Maske su obavezne u svim odmaralištima za sve starije od 11 godina, kao i fizičko rastojanje.

Francusko udruženje skijališta najavilo je da će, u slučaju izvesnog povećanja brojeva zaraženih, kovid pasoši biti obavezni za sve starije od od 12 godina, a sprovodiće se i stroga provera.

Austrija

Iako su u lokdaunu, Austrija otvara skijališta za sve one koji su vakcinisani ili preboleli kovid 19 u zadnjih šest meseci. Skijanje spada pod fizičku aktivnost na otvorenom, pa nije u potpunosti zabranjeno. Uprkos tome, turisti će teže skijati u Austriji jer su zatvoreni svi hoteli i restorani.

Uprave većine skijališta nisu još odlučile kada će i hoće li uopšte otvoriti, a Išgl koji je svojedobno bio veliko žarište, se otvara 3. decembra.

Austrija zatvorena, a uplatili ste skijanje - da li je rano da odložite pancerice?

Nemačka

Za skijanje u Nemačkoj, obavezna je kovid potvrda, negativan test ne stariji od 24 sata i maske na svim žičarama. U Bavarskoj su pravila stroža: na skijanje mogu samo vakcinisani i oni koji su preležali koronavirus u zadnjih pola godine, ali uz uz negativan test.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: