Bliži se doček Nove godine - kako se u uslovima pandemije spremaju ugostitelji

Iako je još nepoznanica da li će i kakve protivepidemijske mere važiti za novogodišnje praznike, u seoskim gazdinstvima širom Srbije već se rezervišu mesta. Ugostitelji, kažu, da će odluku o ogranizovanom dočeku doneti naknadno, i da trenutno uglavnom nude smeštaj.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.11.2021.

08:32

Bliži se doček Nove godine - kako se u uslovima pandemije spremaju ugostitelji
Foto: Profimedia

Do novogodišnjih praznika ima više od mesec dana, a domaćini u Lopatnici, Bogutovcu i na Rudnu već su rasprodali aranžmane.

"Prodati su početkom oktobra, imamo i jednu rezervaciju od leta", kaže ugostitelj Svetislav Pavlović.

"Tako da su nam već rezervacije za Novu godinu urađene, imamo iz Beograda, Novog Sada, Niša", dodaje ugostitelj Branko Ljubojević.

Aktuelne protivepidemijske mere nalažu da ugostiteljski objekti mogu da rade neograničeno, ali je za goste posle 20 sati neophodan zeleni sertifikat.

I za aranžmane u Azbukovici, i kraj Drine vlada veliko interosavnje, ali ugostitelji, kažu, da još uvek ne znaju da li će moći da rade za praznike i pod kojim uslovima.

"Situacija je jako nezahvalna, ne znamo šta da kažemo gostima da li će biti organizovan taj sam doček, i da li će biti muzika, tamburaši", pita se ugostiteljka iz Vrhpolja.

"Naravno da se moraju poštovati sve preporuke i epidemiološke mere da se moraju poštovati odluke Kriznog štaba, tako da i ugostitelji moraju da se prilagode", poručuje direktorka Turističke organizacije u Ljuboviji.

Pripreme za praznike uveliko traju i u zlatiborskom okrugu.

U Kosjeriću i okolini očekuju veliki broj gostiju kojima nude kvalitetnu uslugu, i domaću hranu. Ali uz poštovanje svih mera.

"Trudili smo se i da se vakcinišemo, i da negde vodimo računa o svemu i vidimo da su gosti to prepoznali kao, i mislim da su bili zahvalni, negde kao dobru stranu svega", kaže ugostiteljka iz Mionice Marija Luković Sredić.

"Još uvek je teško predvideti u kom će se smeru odvijati ova situacija sa pandemijom, ali očekujemo da će odmor u selima biti interesantan za novogodišnje praznike, kao što je bio i tokom letnje turističke sezone", smatra direktor Turističke organizacije Zapadna Srbija Miroslav Rađen.

Ugostitelji širom Srbije se slažu da je njihovo poslovanje najviše bilo pogođeno pandemijom i očekuju da će tokom ovogodišnjih praznika bar delimično ublažiti štetu i nadoknaditi deo izgubljenih prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: