Svako može da postane "stanovnik" slanih ušiju FOTO

Ruski grad Perm smešten je na brdovitim obalama reke Kame. U njemu se nalazi neobični spomenik

Izvor: Punkufer

Sreda, 10.11.2021.

23:11

Svako može da postane
Foto: Shutterstock/Ellen 6

Perm je nekad bio važan industrijski grad, a danas i kulturna i naučna prestonica regije.

Nekad je nosio naziv i Molotov – prema istom onom ruskom političaru po kojem je ime dobio i slavni Molotovljev koktel. Iz doba njegove industrijske moći potiče jedan neobičan detalj.

Naime, stanovnici Perma zovu se Permjak, a "slanouhi Permyak" je nadimak koji nose. Naime, stanovnici Perma poznati su po slanim ušima. O čemu se radi?

Sve je počelo s proizvodnjom soli u ovom delu Rusije, koja je bila glavni izvor zarade za domaće stanovnike. Velik deo njih radio je u rudnicima soli i svakodnevno nosio teške vreće soli od 60 do čak 80 kilograma.

Sedam uobičajenih stvari u Srbiji koje se u Rusiji smatraju nekulturom

Perm slane uši

Prema urbanoj legendi, radnici koji su nosili vreće soli ponekad bi zakačili vrećice soli iza uha i nosili ih na ramenu. Njihove uši bi s vremenom reagovale na so, tj. "nabujale" i pocrvenile.

U Permu je stoga 2006. godine postavljena neobična skulptura koja se sastoji od dva dela. Prvi čini skulptura fotografa koji posmatra drugi deo, a taj je okrugli okvir s ušima. Kroz njega prolaznik može da gurne svoju glavu i napravi zgodnu fotografiju sebe sa "slanim ušima".

Nekoliko godina kasnije, spomenik je proglašen za "najčudniji spomenik u Rusiji"

Moskva: Kako provesti idealan dan u najvećem gradu Evrope

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: