Budimpešta za početnike: Kraljica Dunava i prestonica gulaša FOTO

Ukoliko želite da napravite predah od svakodnevice ili već razmišljate gde da provedete novogodišnje praznike, Budimpešta je uvek dobar izbor. Pod kojim uslovima možete da uđete u Mađarsku, koje su cene aranžmana, kao i koje lokacije obavezno treba da posetite u mađarskoj prestonici, saznajte u nastavku.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.11.2021.

15:15

Budimpešta za početnike: Kraljica Dunava i prestonica gulaša FOTO
Foto: Shutterstock/Foto: Yasonya

Budimpešta je jedan od onih gradova u koji se možete vratiti i nekoliko puta i uvek ćete otkriti nešto novo. Nalazi se u susednoj Mađarskoj, pa je idealna i za kraće vikend putovanje, ali i za duže avanture.

Uslovi ulaska u Mađarsku

U ovom trenutku državljani Srbije u Mađarsku mogu da uđu bez ikakvih ograničenja, pa tako za ulazak u zemlju nisu potrebne ni potvrda o vakcinaciji, a ni negativan PCR test.

Na aerodromu u Budimpešti se meri temperatura, ali takođe nije potrebna bilo kakva potreba.

U zatvorenim prostorima je obavezno nošenje maski, a ukoliko želite da posetite muzeje ili zatvorene delove restorana potrebna je potvrda o vakcinaciji.

11 mesta koja treba da posetite u Mađarskoj

Cene aranžmana

U Budimpeštu možete da odete po veoma povoljnim cenama. Otprilike, ukoliko putujete preko turističke agencije i autobusom, za dva noćenja sa doručkom u hotelima sa dve do tri zvezdice treba da izdvojite 70 do 80 evra.

Spisak znamenitosti koje treba da se posete u Budimpešti je dugačak, a mi ćemo vam u nastavku predstaviti nekoliko mesta za koje mislimo da će vam pomoći da formirate prvi utisak o ovom gradu i da poželite da se što pre vratite.

Mesta koja treba da obiđete u Budimpešti

Parlament

Jedan od glavnih simbola Budimpešte, treći je po veličini parlament u svetu i drugi u Evropi.

Sečenjijev lančani most

Budimpešta je poznata kao grad predivnih mostova. Najstariji je upravo Sečenjijev lančani most, koji je otvoren 1849. godine.
Trg heroja

Na vrhu Milenijumskog stuba, koji je visok 36 metara, nalazi se kip anđela Gabrijela, a levo i desno u podnožju kipovi istaknutih istorijskih ličnosti Mađarske.

U centru gradskog trga se nalazi i Grob neznanog junaka.

U blizini trga se nalaze Muzej lepih umetnosti i Muzej savremenih umetnosti, kao i Zoološki vrt, što je super lokacija ukoliko putujete sa decom.

Isto tako, nadomak Trga heroja se nalazi i predivni Gradski park.

Bulevar Andraši

Bulevar koji povezuje Trg heroja sa Elizabetinim trgom, a koji se odlikuje širokim trotoarima, predivnim drvoredima i ukrašenim fasadama zgrada s kraja 19. i početka 20. veka. U ovom bulevaru se nalazi nekoliko važnih odredišta – zgrada Mađarske državne opere i Memorijalni muzej Franca Lista.

U ovom bulevaru se nalazi i Kuća terora, posvećena obeležjima i žrtvama fašizma i komunizma
Brdo Gelert

Sa brda Gelert se pruža najlepši pogled na Budimpeštu. Brdo je dobilo ime po italijanskom biskupu Gerardu (Gelertu), koji je Mađare preobratio u hrišćane, a koga su pagani ubili na ovom brdu 1046. godine. Njegov status se nalazi u podnožju brda, dok na vrhu brda stoji Spomenik slobode (statua žene koja drži list palme), u znak sećanja na sovjetske trupe koje su poginule u toku oslobađanja Mađarske 1945. godine.

Iza spomenika se nalazi tvrđava koju su podigli Habzburgovci.

Centralna pijaca

Centralna pijaca se nalazi na kraju Ulice Vaci, u blizini Mosta slobode. U impresivnoj neogotičkoj katedrali iz 1896. godine pronaći ćete sveže voće i povrće, meso, začine, suvenire, ali i rukotvorine.
Ulica Vaci

Najpoznatija pešačka zona u Budimpešti. U ovoj ulici se, osim brojnih kafića, restorana i suvenirnica, nalazi i poznata poslastičarnica Žerbo, najstarija u Evropi.

Što se tiče hrane, u Budimpešti ne zaboravite da probate čuveni mađarski gulaš, ali i da se, osim kolačima iz poslastičarnice Žerbo, zasladite poznatim kolačem kurtoš.

Krstarenje Dunavom

Upoznavanje Budimpešte iz ovog ugla je neprocenjivo iskustvo, pogotovo ukoliko se odlučite za noćno krstarenje. Pogled na sva bitna mesta mađarske prestonice, osvetljene mostove, učiniće da još više zavolite Budimpeštu i da poželite da joj se što pre vratite. Cena krstarenja je 15 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: