Odluka važi od 15. novembra - Izrael priznao turistima još jednu vakcinu

Izrael će dopustiti turistima koji su primili rusku vakcinu protiv kovida 19 da posećuju tu zemlju od 15. novembra, javio je danas javni servis Kan.

Izvor: Beta

Sreda, 27.10.2021.

16:30

Odluka važi od 15. novembra - Izrael priznao turistima još jednu vakcinu
Foto: Shutterstock/ESB Professional

Tom odlukom je prestao da važi dosadašnji propis da samo turisti imunizovani vakcinama koje je priznala Svetska zdravstvena organizacija (SZO) mogu da dolaze u Izrael.

Odluka je doneta nekoliko dana posle posete premijera Izraela Naftalija Beneta Sočiju, gde se sastao, prvi put otkako je u junu postao premijer, sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i smatra se gestom dobre volje prema ruskom lideru.

Turisti koji su primili rusku vakcinu biće podvrgnuti serološkom testu po dolasku na Izrael. U slučaju da antitela ne budu nađena od njih će se tražiti da budu u izolaciji ili da se vrate u svoju zemlju.

Osim serološkog testa turisti vakcinisani Sputnjikom moraće da imaju dva PCR testa, jedan pre ulaska u avion i drugi po dolasku u Izrael.

Benet je prošle nedelje tražio da se potencijalno prihvatanje ruske vakcine odloži do 1. decembra, ali su ga navodno ubedii da to učini ranije.

Uprava SAD za hranu i lekove (FDA) i Evropska medicinska agencija (EMA) takodđe još nisu priznale vakcine Sputnjik i zato izraelska odluka zahteva zakonske izmene.

Izvori u toj agenciji rekli su da se ove godine ne očekuje zeleno svetlo Evrope za tu vakcinu, jer su potrebne dodatne informacije.

Rusija je navodno vršila pritisak na Izrael da prihvati Sputnjik vakcinu imajući u vidu uspešnu kampanju vakcinacije u jevrejskoj državi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: