Đenić: "Putnici svoja prava moraju da ostvare"; Seničić: "Situacija je katastrofalna" VIDEO

Turističke agencije u obavezi su da vrate novac od zamenskih putovanja, a rok ističe za tri meseca. Pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić i predsednik YUTE Aleksandar Seničić su o ovoj temi govorili u jutarnjem programu TV Prve.

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2021.

09:46

Đenić:
Foto: Printskrin/TV Prva

Procenjuje se da je upravo u zamenskim putovanjima "zarobljeno" oko 25 miliona evra, a rok za povrat novca je tri meseca.

Mogu li naše agencije od grčkih kolega da naplate svoja potraživanja kako bi u kasi imali sredstava da isplate putnike koji nisu realizovali svoj aranžman?

Pomoćnica ministra turizma Dunja Đenić tvrdi da je država preduzela određene korake koje se tiču zamenskih putovanja, ali i da sve zavisi od sredstava iz budžeta.

"Svakako je rok za povraćaj sredstava 15. januara. Mi verujemo da su imali dovoljno vremena da realizuju ta zamenska putovanja, ali mislim da su bili dobri uslovi i šanse da se sredstva vrate, ili da se zamensko putovanje organizuje do 15. januara", rekla je ona.

Bez treće doze ne važi zeleni sertifikat; Seničić: "Turističke agencije u problemu" VIDEO

S druge strane, Seničić ističe da situacija uopšte nije povoljna.

"Situacija je katastrofalna. Ne od juče, već proteklih 19 meseci", rekao je Seničić.

On je istakao da turističke agencije nisu imale ni dovoljno vremena, a ni dovoljno mogućnosti za rad.

"Svakako, nije to dovoljno vremena da se realizuje sve, mi znamo vrlo dobro da nije realizovano više od 50 odsto zamenskih putovanja sa Grčkom, bez obzira na to koliko se priča o tome kako je kod njih prošla sezona", rekao je Seničić.

Neće biti povraćaja novca

"Situacija je sledeća, turističke agencije nisu dobile nikakvu pomoć, pre svega one male, pa i veliki organizatori čekaju na kredite iz fonda, malo je populistička izjava da možemo da očekujemo te kredite. Ja u to više ne verujem. A sa druge strane ljudi ne mogu da prežive. Naplata od Grka se ne odvija tako što se dva ministra dogovore da se vrate sredstva, oni svakako mogu da imaju uticaj, postoji uredba, ali mi ne sarađujemo toliko sa agencijama, naši gosti borave u apartmanima i onda imamo najviše kontakata sa njima", istakao je Seničić.

Potvrdio je da neće biti povraćaja novca od partnera iz Grčke, Italije, Španije, kao ni od naših hotelijera. Upozorio je da će mnoge agencije zbog toga otići pod stečaj, kao i da sada već ima nekoliko agencija koje su podnele zahtev za to.

Tatjana Matić dala rok - građani imaju pravo na povrat novca od agencija

"To posle već prelazi na teret osiguravača i onda je pitanje za ministarstvo, ko će isplatiti onda?", zapitao se Seničić.

"Ministarstvo nije bilo nemo"

Đenićeva međutim ističe da "ministarstvo nije bilo nemo", kao i da su pružane sektorske pomoći za zaposlene, kao i ona koje su se odnosile na plažanje osiguranja.

"Izlazili smo u susret, završena je uredba koja govori o kreditima i koji će se koristiti isključivo za odnose namirivanja dugovanja koja se odnose na zamenska putovanja, pitanje je da li će biti krajem ove ili pčetkom sledeće, što svakako zavisi od budžetskih sredstava", rekla je ona. "Period vraćanja kredita će sigurno biti 5+2 i 6+2".

"U ovom trenutku je najvažnije da mi obezbedimo putnicima da im se novac vrati na vreme", rekao je Seničić.

"Za one agencije koje ne vraćaju svoja dugovanja preduzimaju se odeđene kaznene mere,njima sledi oduzimanje licence i podnošenje zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, to je nešto što agencije moraju da snose kao posledicu za neispunjavanje obaveza", rekla je Đenićeva.

Pogledajte više u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: