Dom invalida: Možda zvuči bizarno, ali ne smete ga propustiti kad odete u Pariz

Zateknete li se u Parizu i među glavnim atrakcijama grada u turističkim vodičima ugledate Dom invalida, mogli biste se iznenaditi. Neobično? Pomalo bizarno? Samo na prvu.

Izvor: B92

Nedelja, 24.10.2021.

11:29

Dom invalida: Možda zvuči bizarno, ali ne smete ga propustiti kad odete u Pariz
Foto: Profimedia

Pariski Dom invalida (ili tzv. Led Invalides) zapravo nije ono što biste odmah pomislili. Reč je o raskošnom kompleksu baroknih zgrada unutar kojeg su smešteni muzeji i spomenici vezani uz francusku vojnu i ratnu istoriju.

To su na primer Vojni muzej Francuske vojske, Muzej savremene istorije, Muzej reda oslobođenja, mauzolej na kojem su sahranjeni francuski vojnici, među kojima je i sam Napoleon Bonaparte s članovima svoje porodice.

Dom invalida osnovan je u 17. veku, iz želje kralja Luja XIV ("Kralj sunce") da pruži pomoć vojnicima i na neki način im time oda počast za sve što su učinili za domovinu.
Foto:Profimedia
Kroz istoriju je ovo mesto bilo i poprište najznačajnijih događaja u francuskoj istoriji, poput Francuske revolucije. Tada su revolucionari, između ostalog, krenuli na juriš i na Dom invalida.

Prepoznaćete ga iz daljine po velikoj kraljevskoj kapeli, tj. visokoj crkvi koja dominira kompleksom. Gradnja ove crkve inspirisana je rimskom Bazilikom sv. Petra.

Neobično ime dobio je po bolnici i domu za penzionisane veterane koji su ovdje izgrađeni. Danas se ovde nalaze i starački dom, medicinski centar i slične institucije.

Takođe se nalazi u blizini drugih pariskih atrakcija kao što su šetalište uz rieku Senu, Ajfelov toranj, park Tiljerije… Stoga ga svakako obiđite na svojoj pariskoj turi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: