Trg jezive prošlosti na ulazu u Zabranjeni grad: Mesto na kom niko ne ostaje ravnodušan

Jedan od najvećih gradskih trgova na svetu nalazi se u Pekingu. Fascinantni Tiananmen, ili Trg nebeskog mira ime duguje istoimenim vratima koje označavaju ulaz u Zabranjeni grad, nekadašnju carsku palatu.

Izvor: B92

Nedelja, 24.10.2021.

09:30

Trg jezive prošlosti na ulazu u Zabranjeni grad: Mesto na kom niko ne ostaje ravnodušan
Foto: Profimedia

Tiananmenski trg teško da će vas ostaviti ravnodušnima - ali to nije jedini razlog zbog kojeg je taj komadić Kine toliko poznat i izvan granica zemlje.

Osim što je tamo Mao Ce-tung objavio osnivanje Narodne Republike Kine 1. oktobra 1949. godine, što se slavi kao Dan državnosti Kine, trg se upisao u istoriju i zbog krvavog pokolja 1989. godine. Kobna godina ostaće zapamćena po brojnim žrtvama koje su stradale na glavnom trgu. Nenaoružane demonstrante, studente, koji su se borili za slobodu i demokratizaciju, protiv korupcije i režima napala je vojska, a u jezivom sukobu nastradalo je nekoliko stotina ljudi.
Foto:Profimedia
Danas mnogi posetioci koji na Tiananmenu razgledavaju spomenik narodnim herojima, Veliku dvoranu naroda, Kineski nacionalni muzej i Mauzolej Mao Ce-tunga ne mogu ni da zamisle kako je izgledao dan ispisan krvlju.

Zabranjeni grad, koji od Trga nebeskog mira dele tiananmenska vrata, naziv je za nekadašnju carsku palatu kineskih dinastija Ming i Qing, a danas muzej koji ima 890 zgrada i ima 9.999 prostorija. Ime je dobio zbog toga što za vreme careva niko osim članova carske porodice i njihovih sluga nije mogao da uđe unutra, tako da su i "obični" stanovnici Kine, Zabranjeni grad videli po prvi put tek u 20. veku.
Foto: Profimedia
Da bi se kompleks sagradio bilo je potrebno oko 15 godina i 200.000 radnika, od kojih su mnogi, baš kao i kod građenja Kineskog zida, izgubili živote zbog loših uslova rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: