Dubrovnik ima rešenja za gužve u sezoni

Gradska uprava Dubrovnka ima spremna rešenja. U samom gradu trenutno ima turista, ali nema gužve, a tako je bilo i u špicu turističke sezone.

Izvor: B92

Nedelja, 17.10.2021.

23:21

Dubrovnik ima rešenja za gužve u sezoni
Foto: Shutterstock/Dreamer4787

Znatno je smanjen broj putnika sa kruzera, smanjen je broj jednodnevnih izletnika, nema saobraćajnih gužvi.

Svaka delatnost ima svoju ciljnu grupu, jednodnevni izletnici su nekom ciljna grupa i donose dobar deo prihoda, to je sigurno. Dubrovnik ide ka tome da njegovi glavni gosti budu stacionirani gosti, ne jednodnevni gosti koji prave gužve. Upravo zbog toga, gradske vlasti su odlučile da promene pristup turizmu.

Najveći deo mera se odnosi na saobraćajne gužve, pre svega za saobraćaj oko istrijskog jezgra grada, pa se sad iskrcavanje putnika vrši u susednim Pilama.

Zakon o sigurnosti sobraćaja je doneo uredbe koje će omogućiti da u gradu postoje zone zagušenja saobraćaja gde će biti dozvoljen prolazak automobilima samo sa dubrovačkim registarskim tablicama, odnosno samo autobusima sa prethodno rezervisanim terminama i uz pametne kamere to će se sve beležiti i evidentirati, istakla je zamenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Osim toga, prevoz putnika sa kruzera naredne godine preuzima javni gradski prevoznik, skraćuje se put i smanjuje broj autobusa na gradskim ulicama. Ovakav pristup, uz prethodno ohrabrivanje putnika da ostanu što duže, a i za taj sčučaj se spremaju posebne pogodnosti, u velikoj meri će omogućiti da se turizam odvija slobodno bez loših posledica po sam grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: