"Buking" izabrao tri najmirnija evropska grada - jedan je na Jadranu

Turistički stručnjaci sa buking platforme "OVO Network" sastavili su listu najmirnijih evropskih destinacija za predstojeće praznike, a na njoj se nalaze i naši susedi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2021.

12:13

Foto: Shutterstock/Dreamer4787

Kombinujući relevantne podatke, kao što su nivo zagađenosti i stepen naseljenosti, sa servisa "Google Maps", buking platforma je izdvojila tri grada koja su okarakterisana kao najmirnija mesta Evrope.

Hvar, Hrvatska

Foto: Shutterstock/canadastock
Ostrvo vreska, crvčaka, i vina, privlačno je i leti i zimi, sa prijatnom mediteranskom klimom, i mnogobrojnim uvalama i okolnim ostrvcima.

Smešteno između Brača, Korčule, i Visa, ostrvo Hvar dugo je 70 km, i najduže je ostrvo na Jadranu.

Impozantna utvrđenja dominiraju nad kućama od sivog kamena i narandžastih crepova. Ostaci zidina, koje su gradili brojni napadači, spuštaju se ka širokom korzou, pored šljašteće plavog mora i autentične ribarske luke.

U centru grada su jedan od najvećih trgova u Dalmaciji Trg Sveti Stjepana, čuvena katedrala Sveti Stjepana, kao i renesansno pozorište, jedno od prvih u Evropi.

Na Trgu su i Zvonik, Gradska Loža, i Hektorovićeva palača iz 15. veka, a prepoznatljivi su po gotsko-venecijanskim prozorima.

Na južnoj strani trga nalazi se arsenal s kraja 16. veka. Na njegovom prvom spratu je 1612. sagrađeno pozorište, prvo javno pozorište na Balkanu.

Izvan zidina starog grada je franjevački samostan iz 1461, i crkva Gospe od Milosti.

Grijer, Švajcarska

U ovo malo švajcarsko mesto turisti stižu zbog čuvenog sira, ali i zbog srednjevekovne tvrđave.

Zamak datira iz srednjeg veka. Heraldički simbol osnivača zamka je ždral (na francuskom le grue), odatle počinje i ime mesta, Grijer (Gruyères).

Zamak, oko koga se razvilo selo, osnovao je prvi grof od Grijera 1080. godine, a 19 naslednika je uspevalo da ga zadrži u porodičnom posedu do 1554. godine.

U međuvremenu, 1493. godine veliki požar je uništio kompletnu unutrašnjost, samo su zidine ostale netaknute.

Poslednji vlasnici iz loze grofa od Grijera obnovili su zamak ali su, zbog velikih troškova obnove, upali u dugove.

Grof Mišel, shvativši da neće moći da se izvuče iz duga, ustupio je zamak opštinskim vlastima Fribura i Berna.

Danas predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih atrakcija ovog dela Švajcarske sa pešačkim zonama pogodnim za odmor sa decom.

Zahara de la Sijera, Španija

Foto: Shutterstock/Marques
Mali grad na jugu Španije karakterističan je po malom broju stanovnika, ali i po velikom broju dolina i jezera.

S obzirom da nije meta masovnog turizma, grad Zahara de la Sijera idealan je za miran odmor.

Grad predstavlja svojevrsnu kombinaciju religijskih i uslužnih objekata, suvenirnica i barova, tako da za svakog ima po nešto.

Od zanimljvih aktivnosti, preporučujemo vam da posetite dvorac iz 14. veka ili, pak plažu koju je napravio čovek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: