Šest najboljih evropskih gradova za ljubitelje šetnje FOTO

Duh grada ćete najbolje upoznati šetnjom njegovim ulicama.

Izvor: B92

Petak, 08.10.2021.

14:23

Šest najboljih evropskih gradova za ljubitelje šetnje FOTO
Foto: Shutterstock/Edijs Volcjoks

Ništa ne otvara dušu grada kao duga šetnja - to je jedini način da otkrijete grad iz koji koji ne postoji u vodičima i aplikacijama.

1. Berlin

Uprkos tome što je mejnstrim i moderan, a i bio je među omiljenim vikend destinacijama pre pandemije, Berlin je ostao čudan i ponekad otuđujući grad. Ovo se posebno oseti dok šetate njegovim istorijskim središtem, gde je Berlinski zid stajao od 1961. do 1989. godine.

Nejasna, neplanirana šetnja po Berlinu će i dalje isticati njegove razlike i kontraste: prošetajte širokim Bulevarom Karla Marksa i avenijom Kurfirstendam, jednom od najpoznatijih u ovom gradu, a onda možete i da prošetate kroz četvrt Hansa u najmanjem berlinskom distriktu, gde su renomirane arhitekte Alvar Alta, Valter Gropius, Arne Jakobsen i Oscar Nimajer projektovali modernističke stambene zgrade na mestu koje je uništeno u Drugom svetskom ratu. Na vašoj ruti potom treba da se nađu gradski park Tirgarte, Aleksanderplac, koji i dalje odiše starim istokom, a onda i Prenzlauer Berg, gde se nalaze prodavnice i kafići.

Ukoliko ste više za pešačenje van centra, odlutajte do aerodroma Temperlhof, gde se ukrštaju narativi iz nacističke Nemačke, berlinskog avio-prevoza i modernih migracija

2.Trst

Šetnju u Trstu valja započeti dobrom kafom, tako da je neki od kafića na glavnom trgu pravi izbor za pripremu lutanja kroz grad. Nakon toga, pođite kroz Muzej posvećen Džejmsu Džojsu i umetničku zbirku i raskošni enterijer u Muzeju Revoltele, a onda posetite kafić San Marko, prostrani kafić-knjižaru čiji je enterijer urađen u stilu bečke secesije i u kojem su vam na raspolaganju više od 50 vrsta šoljica kafe.

Iz centra, krneite uzbrdo do vile Opičine odakle se pruža pogled na Tršćanski zaliv.

Ako imate energije za više hodanja, nastavite šumovitom i šljunkovitom stazom Strada Napoleonica prema Proseku. To je 5 kilometara ako pređete ceo put, a videćete dvorac Miramare, letnjikovac nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana i njegove supruge Šarlot, u podnožju litice. Odatle se u centar grada možete vratiti drugom stazom

3. Marsej

Drevni francuski grad ima sve - luku, uske krivudave ulice u četvrti Le Panier, prelep pogled od bazilike Notr Dam de la Garda i četvrti Rue de la Republique.
Samo tri bloka od luke se nalazi Noaja, četvrt u kojoj možete da probate sveže proizvode, istražite svet začina ili da popijete čaj, pojedete kuskus i kebab.

Posetite i Muzej evropskih i mediteranskih civilizacija, ali svako uživajte i u nekom od manjih gradskih muzeja.

4. Lisabon

Gradovi koji su protežu po strmim brdima mogu da budu naporni za pešačenje.

Ipak, Lisabon je vredan posete. Hlad ćete pronaći u ulicama koje se penju uz i niz ulice lisabonskih četvrti Alfama, Bairo Alto i Čiado.

Portugal: Priča o lisabonskim tramvajima i uspinjačama

Lisabon je jedan od onih gradova u kojima oni restorani koji na prvi pogled zavređuju manje pažnje zapravo služe najbolju hranu, pa se zato isplati da se pomerite iz centra i pronađete mesta koja posećuju lokalci. Riba je uglavnom odlična, a specijaliteti koje treba probati su bacalhau à brás (bakalar sa jajetom i krompitom), grilovane sadrine ili cataplana (paprikaš od bele ribe i plodova mora)

U lutanju gradom ćete naići na ljupke barove i kafiće, a u nekim od njih ćete čudi fado.

5. Kopenhagen

Kopenhagen je jedan od najprikladnijih za one koji vole da obilaze grad biciklom, ali je idealan i za one koji vole da lutaju pešice.

Započnite šetnju na groblju Asistens. Možda zvuči neobično, ali nije. Lokalno stanovništvo ovde dolazi da se opusti i česta je lokacija kada žele da idu na izlet.

Ovde su sahranjeni filozof Seren Kjerkegor i književnik Hans Kristijan Andresen. Izvan njegovih zidina se nalazi okrug Norebro, moderni kvart prepun prodavnica i galerija dizajnerskih komada, murala i zanatskih prodavnica piva.

Odavde se uputite u lučku oblast, prolazeći kroz baštu Kraljevske bibiloteke, koja obiluje predivnim zelenim prostorom, a onda iskoristite priliku i posetite Kraljevsku bibioteke.

6. Sevilja

Lutanje počnete od Trijane, pa preko Gvadalkivira ostrva de la Kartuha, koj je bilo domaćin Ekspo izložbe 1992. godine.

Krenute rutom po kojoj je grad poznat, povorkom Svete nedelje. Konfrade (verska bratstva) idu ga centru iz parohija po celom gradu, ali su sve usmerene u nekoliko ulica, od Calle Campana, niz Calle Sierpes, preko Plaza de San Francisco, duž Avenida de la Constitucion, zaključno sa katedralom.

U blizini se nalazi Real Alcazar, kompleks palata, utvrđenja, terasa i prelepih vrtova i maslinjaka. Svoju šetnju nastavite prelaskom preko reke da biste ušli u Trijanu, koja je najlepša u sumrak, kada možete popiti fino i hladno pivo na obali reke Cale Betis pre nego što krenete u centar i pronađete tapas i flamenko.

Sevilja:Poslednja verna ljubavnica

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: