Mauricijus otvara granice - za nevakcinisane određeni uslovi

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Mauricijusa zvanično je najavilo da ponovo otvara granice ostrva od 1. oktobra 2021. godine.

Izvor: B92

Nedelja, 26.09.2021.

14:41

Mauricijus otvara granice - za nevakcinisane određeni uslovi
Foto: Shutterstock/JoaoCachapa

Ova zemlja se može pohvaliti jednom od najvećih stopa potpune vakcinacije u Africi, a prema navodima ministarstva Mauricijus otvara granice, pre svega, za vakcinisane posetioce, piše Travel Magazine.

Nevakcinisani turisti, takođe, mogu da putuju na Mauricijus.

Međutim, oni moraju četrnaest dana da borave u određenom hotelskom objektu odobrenom od strane nadležnih organa.

Mauricijus se aktivno priprema za ponovno otvaranje granica ali i nastavlja da primenjuje neophodne mere kako bi se osigurala bezbednost stanovništva i posetilaca.

Mauricijus i stopa imunizacije

Foto: Shutterstock/Karl Ahnee
Ova zemlja ima jednu od najvećih stopa potpune imunizacije u Africi, sa preko 60 procenata ukupnog stanovništva potpuno vakcinisanog (što je oko 82% lokalnog odraslog stanovništva).

Kampanja vakcinacije se nastavlja, a počev od septembra 2021. godine, uključuje se i omladina, tj. osobe mlađe od 18 godina.

Uspešna borba sa pandemijom

Zahvaljujući savremenim zdravstvenim uslugama, Mauricijus je bio u stanju da se uspešno bori sa pandemijom od njenog pojavljivanja 2020. godine.

Uspeh programa vakcinacije i sveukupna organizacija na nivou pružanja zdravstvene zaštite rezultirala je veoma malim brojem hospitalizacija pacijenata pozitivnih na kovid 19.

U proteklih 28 dana radilo se, u proseku, o nešto više od 3 odsto hospitalizacija. Takođe, većina pacijenata je primljena zbog komorbiditeta, a ne zbog simptoma ove bolesti.

Treba napomenuti i da se prati stopa širenja infekcije. Tako nedavni skok u broju slučajeva beleži konstantnu silaznu krivu tokom poslednje dve nedelje.

Od 2020. godine primenjuju se rigorozne aerodromske kontrole ali tu je sve vreme i 14-dnevni karantin koji je važio za sve putnike.

Mauricijus se polako vraća normalnom životu

Lokalni predstavnik Svetske zdravstvene organizacije, doktor Loren Musango, ističe kako je vakcinacija na Mauricijusu tekla dobro.

Stopa vakcinacije je dovoljno visoka da omogući stanovništvu nastavak normalnog života, uz dalje poštovanje određenih mera.

Naravno, kada se radi o pandemiji, uvek postoji još nešto što se može učiniti zarad optimizacije zdravstvene bezbednosti.

Međutim, prema njegovim rečima, Mauricijus za sada odlično kontroliše situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: