Knjižara u kojoj se knjige čuvaju u gondolama FOTO

Verovatno najlepša knjižara u Veneciji se proslavila i svojim stalnim gostima - mačkama lutalicama koje su u toplini soba s knjigama pronašle svoj zaklon.

Izvor: Punkufer

Petak, 24.09.2021.

14:54

Knjižara u kojoj se knjige čuvaju u gondolama FOTO
Foto: Shutterstock/Ihor Serdyukov

Njena lepota leži zapravo u rustikalnom duhu i nostalgiji koju izaziva.

Libreria Acqua Alta poznata je kao „knjižara u visokim vodama“ tj. visokom vodostaju. Razlog je očigledan: Venecija je ipak grad kanala, koji leži na vodi, i kao takav sklon poplavama.

Da bi zaštitili stotine vrednih i starih knjiga, vlasnici knjižare smislili su maštovito rešenje: deo knjiga nalazi se u kadama i tradicionalnim gondolama. Stare i već delimično uništene knjige nalaze se u dvorištu i formiraju stepenice kojima mačke mogu da izađu do kanala u slučaju požara.

Stepenice od knjiga inače mogu koristiti i posetioci ukoliko žele da izađu iz dvorišta i dive se pogledu na kanale. No, pogled nije ništa posebno, jer takvih ima na svakom koraku u Veneciji; posebnu pažnju posebnost ovog su zapravo same stepenice. Ova knjižara je mnoge podsetila na stare tavane bake i deka, kao i na antikvarnice u kojima knjige nisu složene po nekom strogom redu. Pomalo haotični raspored joj upravo daje dodatni šarm, što privlači i turiste.

Čak ukoliko ne znate da čitate knjige na italijanskom jeziku, isplati se doći videti ovu malu oazu, u kojoj možete čak da kupite i stare ploče.

Posetioci su se nekada žalili na velike gužve u popularnoj knjižari, ali danas je zbog pandemije koronavirusa ulaz ograničen na nekoliko osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: