Mistična zemlja u kojoj se svaki turista oseća kao kralj FOTO

Uzbekistan se nekad nalazio na Putu svile.

Izvor: B92

Petak, 24.09.2021.

14:11

Mistična zemlja u kojoj se svaki turista oseća kao kralj FOTO
Samarkand Foto: Shutterstock/MehmetO

U ovoj udaljenoj i misterioznoj zemlji možete mnogo toga da vidite, razne gradove i mesta koja su se nekad nalazila na slavnom Putu svile, najvažnijem trgovačkom putu koji je u neka davna vremena trgovački spajao Kinu i Evropu

Ova zemlja je nakon smrti predsednika Islama Karimova 2016. godine počela da se otvara svetu. Tako se na primer, danas ovde održavaju i internacionalni filmski festivali, a o okretanju prema umetnosti jasno govori i pretvaranje nekadašnje elektrane u umetničku galeriju.

Ove godine Uzbekistan slavi 30 godina nezavisnosti i odvajanja zemlje od Sovjetskog Saveza.

Istražite zemlju koja je odjednom postala hit destinacija

Putovanje je znatno olakšano poslednjih godina, jer je izgrađena superbrza železnica koja spaja glavni grad Taškent, a ukoliko se slučajno zarazite koronavirusom i putujete kao deo grupe, sve medicinske troškove pokriće uzbekistanska vlada.

Glavni grad Uzbekistana odlikuju široke avenije, uređeni metroi i brojni muzeji.

Takođe, pred turistima je i mnoštvo značajnih stvari, tačnije mesta sa Unesko liste svetske baštine u Samarkandu, Buhari i Hivi.
Hiva Foto: Shutterstock/Kirill Sergeev
U pitanju su istorijski važni gradovi, čiji mauzoleji i madrase ne ostavljaju ravnodušnima.

Ova tri uzbekistanska grada su bila usputna stanica svih trgovaca, pa i Marka Pola, poznatog mletačkog putnika i trgovca.

Lepota ovih gradova koji su bili meta i velikih osvajača poput Džingis Kana, Temerlena i drugih, leži i u tome što su sačuvali prvobitni izgled i atmosferu kao iz 1.001 noći.

Grad Hiva je nalik muzeju na otvorenom, ima 50 istorijskih kuća i 250 starih kuća iz 18. i 19. veka. Osnovan je u 6. veku.

Ova država plaća 3.000 dolara ako se zarazite koronavirusom

Krasi ga bezbroj džamija, mauzoleja i religioznih školi (madresas) koje preseca lavirint uzanih uličica i bazara.

Čest je izbor za venčanja baš zbog šarmantnih džamija koje su poznate po tirkiznim mozaicima, ali i živopisnim ulicama u kojima možete naći nesvakidašnje suvenire i tradicionalne vunene šešire. U ovom gradu imaćete utisak kao da ste zalutali u 12. vek.

U Buhari je još uvek živa tradicija bazara, gde možete manje ili više uspešno da se cenjkate.

U Samarkandu ćete se diviti islamskoj arhitekturi, a uz povoljne cene i razne domaće specijalitete u ovoj zemlji ćete se osećati poput kralja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: