Selo 1.000 violina

Na samo jugu Nemačke nalazi se gradić Mitenvald, kojeg mnogi smatraju najlepšim gradom bavarskih Alpa.

Izvor: Punkufer

Četvrtak, 23.09.2021.

14:48

Selo 1.000 violina
Foto: Shutterstock/FooTToo

S njegovih starih kamenih ulica puca pogled na alpske oštre vrhove, pa je teško odlučiti u kom pravcu ćete gledati - prema divnim oslikanim ulicama ili prema visinama

Najprepoznatljivi simbol grada je Crkva svetog Petra i Pavla s roze tornjem. Ovakvu crkvu ne možete da vidite u ostatku sveta, ali možete u ovom delu Nemačke. Brojne zgrade su ovDe ukrašene raznim bojama, slikama i dekoracijama zbog čega ulice liče na galeriju na otvorenom.
Foto: Shutterstock/Wirestock Creators
Ovakav oblik ulične umetnosti nosi poseban naziv, Luftmalerei. Reč je o vrsti murala kakav ćete često sresti u ruralnim delovima južne Nemačke i Austrije, a koje prikazuju svece, bliblijske prizore i klasične motive iz svakodnenog života na selu. Neki od današnjih crteža su stari i po 250 godina.

Mitenvald je poznat i kao mesto u kojem se prave violine, viole i violončela. Sve je započela porodica Kloc u 17. veku, kada je iz Italije donela svoje umeće izrade instrumenata, pa podučila i druge porodice.

Procenjuje da je čak 9 od 10 violina izrađenih do 1900. godine zapravo pripadalo redu Štajner violina koje su radile porodica Kloc i njihovi učenici.

Sredinom 19. veka bavarske vlasti su osnovale školu u Mitenvaldu koja se bavila izradom violina kako bi nastavila ovu lepu tradiciju. U uspomenu na to, na gradskim ulicama se nalazi skulptura violine oslonjena na dva kamena. Od 1930-ih godina ovo mesto je postalo popularno među turistima, a tako je ostalo sve do danas. Zato nemojte zaboraviti da posetite i Muzej violina kada ste u prolazu.

Za sve koji vole planinarenje, iz Mitenvalda možete da pođete u planinarenje Alpima, a dobra vest je da postoji i prečica u obliku Karvendelbana odnosno žišare. Za samo 10 minuta će vas podići s 913 na 2.244 metara nadmorske visine.

Na vrhu će vas dočekati jedan od najviših informativnih centara Nemačke u kojem možete saznati više o prirodi i okolini, ili baciti oko kroz teleskop i sagledati grad iz drugog ugla Shvatićete zašto je i veliki književnik Gete nazvao ovo mesto „slikovnicom koja je oživela“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: