Napušteni podzemni "grad" u Istri u kojem danas živi samo čovečja ribica

Pećina je duboka 132 metra, a staza dugačka 300. Dobro je uređena, osvetljena, a njene predivne dvorane ćete želeti da gledate satima. U podzemnom jezeru živi i endem, čovečja ribica...

Izvor: Punkufer

Petak, 17.09.2021.

15:24

Napušteni podzemni
Foto: Profimedia

Pet prelepih dvorana i podzemno jezero krase ovu pećinu koja se smestila između Višnjana i Poreča, a od 1986. godine u kategoriji je spomenika prirode. Pećina Baredine dobila je naziv koji potiče od terena na kojem se nalazi, od reči bared što znači zapušteno zemljište.

Ova pećina poznata je od davnina, ali prva istraživanja krenula su tek početkom prošlog veka. Tada se sišlo do 80 metara, a u sedamdesetim je tek otkriven prolaz do podzemnih jezera.

U istraživanjima su pronađeni i keramički ostaci što je dokaz da je čovek ovde od davnina boravio.
Foto: Profimedia
Sa uređenjem Baredine krenulo se tek devedesetih godina, a turistima je otvorena 1995. godine. Pećina Baredine je prvi speleološki objekat i geomorfološki spomenik prirode u Istri koji je otvoren za posete turista.
Foto: Profimedia
Nakon što istražite pećinu, u obližnjem Speleolitu možete isprobati penjanje i spuštanje po užetu, a tu je i Traktor Story, etno priča posvećena poljoprivredi. Postavu čini pedesetak traktora oldtajmera pa priča o hlebu, maslinovom ulju i vinu.

A i sam prostor pećine, njene galerije, služe za razne izložbe.

Tokom zimskih meseci, u određenom periodu, pećina se može razgledati uz prethodnu najavu, a u proleće ponovo kreće redovno radno vreme, koje je i sada na snazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: