Dubrovački kamen koji najspretnijima donosi sreću i ljubav FOTO

U starom delu Dubrovnika, nalazi se kamen koji izgledom podseća na sovu, a koji prema legendi, donosi sreću i ljubav onima koji uspeju da stanu na nju.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2021.

13:50

Dubrovački kamen koji najspretnijima donosi sreću i ljubav FOTO
Foto: Shutterstock/ Anamaria Mejia

Nalazi se na ulazu u Franjevački manastir u glavnoj ulici Stradun. Kamen štrči sa zida i liči na glavu sove, a postavljen je pola metra iznad zemlje, piše Klix.ba.

Gornja površina je uglačana, a zid iznad je poprimio drugačiju boju zbog činjenice da ga dnevno dotakne hiljade turista.

Prema legendi, ukoliko uspete da skočite na vrh kamene glave i pritom održite balans, u životu će vas pratiti sreća i ljubav.

Postoje i one legende, prema kojima je potrebno da skinete majicu dok balansirate na sovinoj glavi.

Kako pišu hrvatski mediji, ova legenda svoje korene ima u nesrećnoj ljubavi. Naime, jedan mladić je dugo pokušavao da uspe u ovom podvigu kako bi mu se sreća okrenula, a na kraju je u tome i uspeo

Ovaj kamen je pre nekoliko decenija korišćen kao česma kroz koju je ispuštana voda koja bi se nakupila na krovu građevine. Međutim, kad su cevi zamenjene i voda preusmerena na drugu stranu,česma je ugašenai sada služi samo kao turistička atrakcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: