Još malo, pa gotovo: Najduži most na svetu spojiće Evropu i Aziju FOTO

U procesu je završna faza izgradnje spektakularnog visećeg mosta "Canakkale 1915". Kada se i službeno otvori za promet u martu 2022. godine, biće najduži viseći most na svetu i najduži most u Turskoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.09.2021.

10:26

Još malo, pa gotovo: Najduži most na svetu spojiće Evropu i Aziju FOTO
Foto: Shutterstock/Suna Adak Bulut

Njegov najveći raspon između dva pilona maksimalne visine 318 metara protezaće se na 2,023 metara što je 32 metara duže od trenutnog rekordera – visećeg mosta "Akashi Kaikyo" u Japanu.

Njegova sveukupna dužina trebalo bi da iznosi 3,563 metara.

"Canakkale 1915" je ime dobio prema istoimenoj pokrajini na severozapadu Turske u kojoj se i nalazi, ali i prema godini u kojoj se održala važna bitka kod Galipolja.
Foto: Shutterstock/ibrahim Kiroglu
Nazivaju ga još i dardanelski most, jer će predstavljati i sponu između dva kontinenta – Evrope i Azije.

Ovaj most biće deo 321 kilometara dugog autoputa "Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir" koji će povezivati Istočnu Trakiju i Anadoliju.

Otvaranje mosta očekuje se 18. marta 2022. godine, odnosno tačno pet godina nakon što je kamen temeljac postavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: