Najlepša ulica u Velikoj Britaniji FOTO

Ulica Šembls u engleskom gradu Jork još uvek ima srednjovekovni šarm.

Izvor: B92

Subota, 11.09.2021.

19:57

Najlepša ulica u Velikoj Britaniji FOTO
Foto: Shutterstock/ Jaroslav Moravcik

Značenje samog imena ulice je haos, nered, a nekada su se na ovom mestu nalazile klanice i police s izloženim mesarskim proizvodima.

Baš zbog ovoga je ulica i jeste veoma uska, kako bi se sprečio prodor sunčevih zraka do mesa.
Naime, u srednjem veku su higijenski uslovi bili na niskim granama, a životinje su se klale nasred ulice, pa stoga nije bilo preporučljivo da se uz sve navedeno još i sunča meso.

Do kraja 19. veka u ulici Šambls se nalazila 31 mesara, a danas ih uopšte nema. Arhaični naziv ulice je ostao kao uspomena.
Danas su mesare zamenili šarmantni restorani, knjižare i pekare, a sve miriše na čokoladu i pekarske proizvode.

Većina kuća i zgrada u uici potiče iz 15. veka, a nekoliko ih je čak iz 14.veka. Očuvanost arhitekture i rustikalni dašak ulice osvojile su srca posetilaca, a Google Street View je Šambles dodelio nagradu za najlepšu ulicu Velike Britanije.

Dugo se verovalo da je upravo slavna Šambles ulica poslužila kao inspiracija za Diagon Alley u Hari Poteru. Književnica J.K.Rouling je to demantovala, ali ipak su u ovoj ulici otvorene četiri čarobnjačke prodavnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: