Uz 754 stepenika do vrha - Dvorac Orava u Slovačkoj FOTO

Smatra se jednim od najlepših i najvećih dvoraca Slovačke, a njegova unutrašnjost je bila set za snimanje mnogih horor filmova.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.09.2021.

11:03

Uz 754 stepenika do vrha - Dvorac Orava u Slovačkoj FOTO
Foto: Shutterstock/TTstudio

Dvorac Orava smešten je na liticama iznad reke Orava i sela Oravsky Podzamok (čije ime u bukvalnom prevodu znači selo ispod dvorca, zamka). Renesansno i neogotičko zdanje obgrlilo je preko sto metara visoku stenu, nalikujući najlepšim rumunskim dvorcima iz filmova i priča.

Izgrađen je u 13. veku, u doba mađarske kraljevine, na istoj lokaciji na kojoj su nekad Mongoli izgradili svoje utvrđenje tokom opsade Mađarske. Istorija ovog dvorca je istorija gradnje i rušenje, požara i ratova, plemićkih sukoba i dvorskih zavrzlama.
Svaki vladar ostavio je svoj trag, a među njima bio je i ugarski kralj Matija Korvin. Sve je išlo dobro do 16. veka kada je poslednji vladar umro - tada su nastale svađe oko nasledstva.

U 18. veku dvorac preuzima porodica Turzo koja je stekla bogatstvo na rudnicima koje je posedovala. I tu Orava dobija svoje najlepše karakteristike poput baroknog oltara i grobnice vlasnika Gyorgyja, kao i zanimljive detalje poput tunela koji spaja dva kraja dvorca.

Orava mnoge podseća na transilvanijske dvorce što su primetili i reditelji koji su u njemu snimali radnje starog nemačkog horora Nosferatu, seriju o Drakuli i mnoge druge filmove.

Dvorac je poznat i po noćnim turama koje se organizuju, kada dvorac preplave kostimirani likovi i sablasna atmosfera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: